Twee broers uit Emmen

Categorieën:Geen categorie
St. Niet te Kraken

In 1965 toonde Go-Ahead belangstelling voor twee zeer getalenteerde broers uit Emmen van 19 en 17 jaar. De oudste was een schietgrage en razendsnelle rechtsbinnen die uitkwam voor het Nederlands Amateurteam en de jongste was een veelbelovend sierlijke doelman. Beiden speelden voor de amateurs van FC Emmen die dat jaar streden om de landelijke titel. Beide broers hadden vanwege hun opvallende prestaties al veel belangstelling gewekt bij veel toonaangevende voetbalclubs.

De broers waren de zonen van de destijds bekende Atleet Wil van Beveren. We hebben het hier  over Wilke en uiteraard Jan van Beveren. In mei 1965 meldde de pers dat beide broers getekend hadden voor Go-Ahead en zouden worden opgenomen in het befaamde jeugdhuis. Topclubs als Ajax, Sparta en GVAV die ook vergaande interesse toonden, werden hiermee afgetroefd.

Twee maand later kwam er echter een kink in de kabel. Sparta meldde dat de oudste broer, Wilke, zou hebben getekend bij de kasteelclub. Go-Ahead spande tevergeefs een arbitragezaak aan. Doordat de overeenkomst met Go-Ahead was getekend op een datum voordat amateurs officieel konden worden aangetrokken werd de overeenkomst nietig verklaard waardoor de deuren openstonden voor een financieel aantrekkelijker aanbod van Sparta. De jongste telg, Jan, besloot hierdoor ook af te zien van de eerder gemelde transfer naar Go-Ahead en zou nog een seizoen bij Emmen blijven. Het seizoen daarna volgde Jan van Beveren alsnog zijn broer en tekende ook hij een contract bij Sparta.

Jan van Beveren groeide later uit tot een van de beste keepers die Nederland ooit gekend heeft. Zijn broer Wilke had een minder succesvolle carrière. Mede door blessures aan beide knieën kwam er noodgedwongen een vroegtijdig einde aan zijn voetbalcarrière.

Het had dus maar een haar gescheeld of de legendarische Jan van Beveren zou onderdeel hebben uitgemaakt van het succesteam van Go-Ahead dat eind jaren ’60 jaarlijks streed om de hoogste plaatsen in de eredivisie. Het zou het team nog iconischer hebben gemaakt. Om nog maar te zwijgen over de successen die dan mogelijk behaald zouden zijn.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>