Uit de 16

Categorieën:Blogs
EJO / St. Niet te Kraken

In de rubriek "Uit de 16" laten wij u over de schouder meekijken van een trouwe vak 16 (IJsseltribune) bezoeker. 

DE PROMOTIE

Dan is het dus toch weer gelukt, iets wat enkele maanden geleden nog volstrekt ondenkbaar leek en wat drie jaar geleden ook zo verrassend uitpakte. Vraag dat maar aan Hans. Go Ahead Eagles is weer terug op het hoogste niveau. Na een jaar alweer. Guess who’s back….

Mooi voor ons, maar ook voor, zeg maar de liefhebber van authentieke voetbalclubs die nog prima zonder torenhoge luchtkastelen kunnen. Want hier geen gedoe met malle stadionnamen die om de drie jaar veranderen. Hier ligt gewoon nog een frisgroene grasmat tussen de tribunes, gedeeltelijk door supporters bekostigd zelfs, in plaats van stinkend rubber. Deventer is geen duiventil waar elk jaar 16 exotische voetballers met onuitspreekbare namen komen aanfladderen om vervolgens na een jaar weer uit te vliegen, zonder ooit over de IJssel te hebben uitgekeken bij het laatste licht van een bloedrode, ondergaande zon. Ook hebben we geen penningmeester die de beloofde televisiegelden al heeft uitgegeven voordat ze überhaupt op de bankrekening van de club zijn overgemaakt. En dat bespaart ons zo om de drie jaar een gênante bedelgang naar de gemeenteraad.

Jammer alleen dat een ‘echte’ voetbalclub met zoveel historie zo weinig investeert in het zichtbaar maken daarvan. Puntje van blijvende aandacht.

Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen luidt het spreekwoord, maar dan in dit geval wel een klein kasteeltje. Want Go Ahead Eagles gaat schuldenvrij de eredivisie in maar wel met het een na kleinste spelersbudget van alle clubs. Alleen Excelsior doet het met minder, maar dat is een club met een aanhang en uitstraling waarvoor de gemiddelde amateurtopklasser zijn neus drie keer ophaalt. Hier ligt dus wel een probleem aankomend seizoen. En anders wel het seizoen erna. Het welbekende beruchte tweede seizoen.

Dus zit er niet anders op dan verder te gaan met vernieuwing en uitbreiding van de Adelaarshorst. Moet kunnen als je in de eerste divisie soms al meer dan 9.000 bezoekers trekt. En het achterland groter is dan, pak ‘m beet, dat van Heracles. Hoog tijd ook om de hondstrouwe aanhang op de IJsseltribune en B-side, na ontelbare jaren, eens te trakteren op een comfortabele zit- of staanplaats, overdekte ruimtes waar supporters elkaar kunnen ontmoeten en met voldoende cateringmogelijkheden voor, tijdens en na de wedstrijd. Want waarom is een biertje drinken na afloop alleen voorbehouden aan de hoofdtribunebezoekers? Daar wil ik nu wel eens graag een antwoord op.

Kortom: Ja we zijn zeker authentiek, maar om het te blijven is er nog genoeg werk aan de winkel, nadat de promotiekater is verwerkt. Hoek ze waterpas!

Author:
E. Overmeen, bestuurslid Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naam*
Email*
Url