Uit tegen Maaskant

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Ik kan niet wachten tot zaterdag 19:45 uur. De belangen zijn groot met als inzet een plekje in de eredivisie voor volgend seizoen. Er staat veel, zo niet alles, op het spel. Al ver voor de aftrap lijkt de wedstrijd al in volle hevigheid te zijn losgebarsten en er is er maar één die hiervoor verantwoordelijk kan zijn. Robert Maaskant.

Het deed mij direct denken aan mijn tijd als jeugdspeler in het A-team van onze plaatselijk voetbalclub. We speelden op een niet noemenswaardig niveau, maar in onze beleving speelden wij elke zaterdag een Europacup wedstrijd. Wij waren een hecht vriendenteam waaruit tot op de dag van vandaag, zo’n 30 jaar later, nog steeds vriendschappen zijn overgebleven. Onze wedstrijden speelden zich af binnen een cirkel van zo’n 10 kilometer. Elke wedstrijd was dus een soort derby, waarvan er altijd wel een paar bekenden meededen bij de tegenpartij. Eén wedstrijd was speciaal en werd direct na het bekendmaken van het wedstrijdprogramma dik onderstreept. Koninklijk U.D. uit.

Koninklijk U.D. (KUD, in de volksmond) speelde destijds nog aan de Bergweide en was toen nog een échte elitaire club. Daar kon je niet zo maar lid van worden. De club had een heuse ballotagecommissie en er werd zelfs cricket gespeeld door jongetjes in witte pakken met een raar soort honkbalknuppel. Wij keken onze ogen uit en stootten elkaar lacherig aan. Het contrast was gigantisch.

Wij, als dorpsclubje, waren in alles het tegenovergestelde van U.D. Wij speelden op Quicks en hadden oude afgedankte trainingspakken van een seniorenteam. Onze ouders kwamen in vrijetijdkleding onze wedstrijden bekijken en parkeerden hun Opel Kadetts en Ford Escorts naast de Jaguars en BMW’s. U.D. spelers speelden op de duurste Adidas-Worldcups en droegen Kappa trainingspakken en hun vaders stonden langs de lijn in corduroy broeken en lange regenjassen.

Het A-team van U.D. bestond destijds, in mijn beleving, uit verwende jongetjes in keurig gestreken tenues met een kraagje, de meesten met de sokken over de knieën getrokken. Eén jongen stak er letterlijk en figuurlijk bovenuit. Een lange, slungelige donkere voorstopper. Een jongen waar alle medespelers naar luisterden en letterlijk tegenop keken. Een geboren leider. Hij had een grote mond tegen de scheidsrechter en zijn medespelers en hij had vooral de gave om ondanks zijn doorsnee voetbalkwaliteiten over te komen als een getalenteerd voetballer. Hij moet hiermee menig tegenstander hebben afgebluft.

Ik stond niet bekend om mijn werklust in het veld (type flegmatiek), maar tegen U.D. speelde ik altijd op mijn best. Deze lange verdediger werkte als doping voor mij en haalde het beste in mij en mijn medespelers naar boven. Negen van de tien keer wonnen wij bij U.D. en zongen wij na de wedstrijd onder de douche het hoogste lied en bleven wij na de wedstrijd net iets langer in het clubhuis (geen kantine, maar clubhuis) dan bij andere uitwedstrijden. Tegen de tijd dat wij vertrokken zat de lange voorstopper al lang naast zijn vader in de BMW op weg naar huis. Ongetwijfeld luisterend naar het commentaar van zijn vader. Een overwinning op het U.D. terrein was een overwinning waar wij weken, zo niet maanden, op konden teren. De maandag erop gingen wij dan fluitend naar school.

Deze lange voorstopper van U.D. was de zoon van een bekende voetbaltrainer en heette Robert. Robert Maaskant. Deze week liet hij weer van zich horen. Hij schold een van zijn eigen spelers uit na een domme actie, en probeerde via de media de boel op scherp te zetten ten koste van de komende tegenstander. Wat dat betreft is Robert niets veranderd in de afgelopen dertig jaar. Ik zie hem zo weer voor me, in zijn witte shirt met rode band, druk gebarend en foeterend op de scheidsrechter na een tegendoelpunt. Een echte winnaar die alle middelen aanboort om te winnen en dat valt hem te prijzen. Iemand die het maximale uit zijn talent haalt, maar of het genoeg is? Dertig jaar geleden in ieder geval niet.

Het belooft zaterdag in ieder geval een heerlijke wedstrijd te worden. Uit tegen Maaskant.

Ik heb er weer ouderwets zin in.

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

6 Reacties

 1. Ruben
  11 maart 2015 at 13:23

  Mooi artikel. Groet van een NAC supporter

 2. Al Pacino
  Al PacinoBeantwoorden
  11 maart 2015 at 16:38

  Laat ik eerst even voorop stellen dat ik GA Eagles een mooie en wat rustige club vind met een mooi stadion. Wel een ouderwets stadion, maar een stadion met sfeer en daar vind je er niet veel van in Nederland. Ik denk dat ik mij als NAC-supporter ook wel in dit stadion op mijn gemak zou kunnen voelen.
  Maar gelukkig hoef ik dit niet te gaan uitproberen. Immers als NAC-supporter heb ik alles wat mijn hartje begeert: een fantastisch stadion en in dit stadion tijdens iedere wedstrijd een meer dan uitstekende sfeer. Een sfeer die door iedere supporter wordt gerealiseerd en door de tegenstanders als uitermate indrukwekkend, wordt ervaren. Voor de tegenstanders hebben wij respect, maar wij geven hen wel de indruk dat er hier niet veel te halen valt. Door grote financiële problemen, welke wij inmiddels achter ons hebben gelaten, kwamen wij in de problemen, maar inmiddels hebben wij de weg naar boven weer gevonden. Met een goede selectie en een uitstekende trainer. Een eenheid. En deze eenheid wil, vergezeld van de zeer fanatieke supporters, deze mooie club ook dit seizoen in veiligheid brengen. Dit zal en MOET gebeuren en o.l.v.de man “in zijn witte shirt met rode band” (inmiddels een keurig kostuum), druk gebarend en foeterend op de scheidsrechter na een tegendoelpunt” (nog steeds het geval door zijn enorme betrokkenheid bij deze club), zal dit ook NU gebeuren! Helaas ten koste van een andere mooie club, namelijk GA Eagles. Ik hoop echter wel dat aan het einde van deze competitie beide clubs een veilige plaats zullen hebben bereikt. NAC Breda wel een plaatsje hoger dan GA Eagles.
  WELKOM IN ONS MOOIE EN GEZELLIGE BREDA !

 3. De indiaan
  De indiaanBeantwoorden
  11 maart 2015 at 17:59

  Ik sluit mij volledig aan bij mijn collega nac-supporters…G.A.E…is net als NAC een volksclub, gelukkig nog met een stadion in een woonwijk..zoals NAC vroeger was.
  Helaas heeft de commercie de nostalgie ingehaald….maar voor mij waren dat de mooiste tijden die ik heb meegemaakt.
  Dan nu het artikel…heel herkenbaar…heb niets met koude kak en het hautaine gedrag, geef mij maar het gewone klootjesvolk die invulling weet te geven aan liefde en passie voor de club.
  Ik gun volksclub G.A.E. een langer verblijf in de ere maar niet ten kostte van mijn NAC….gelieve de punten ergens anders te halen..bij voorkeur bij onze concurrenten….maar Zaterdag blijven de 3 punten in Breda…maar wellicht kunnen jullie onder genot van een worstebroodje huiswaarts keren…alleen al dat worstebroodje is als een pleister voor de wonden..

  Tot zaterdag

 4. signase
  signaseBeantwoorden
  12 maart 2015 at 10:17

  Heerlijke column, zelfs voor (alweer!) een NAC-supporter. Hoop volgend jaar weer op twee wedstrijden tegen G.A.E. En wel in de eredivisie.

 5. Dommenique B
  Dommenique BBeantwoorden
  14 maart 2015 at 15:14

  Toen was onze robert nog een voetballertje, inmiddels is hij uitgegroeid tot een kroonparel van het trainersgilde. Gepokt en gemazeld als trainer in heel Europa heeft hij voor hetere vuren gestaan. Vanwege zijn achtergrond, kent hij ons door en door natuurlijk en het avondje NAC is natuurlijk berucht. Volle bak en ze zijn in 2015 onder Maaskant aan een opmars bezig. Nog niet zozeer qua plaatsen op de ranglijst maar wel in het verzamelen van punten. En goed voetbal olv onze Demy de Zeeuw. Speelt echt heel sterk en speelt zich zo mooi in de kijker. Hij is erop gebrand zijn oude club de nekslag te geven. Zijn oude club die hem geen Eredivisiewaardig contract wilde of kon geven. Kortom ik ben er nog niet zo zeker van dat wij weer eens gaan winnen in Breda.

 6. Dommenique B
  Dommenique BBeantwoorden
  15 maart 2015 at 12:59

  Mijn voorspelling en zorgen kwamen dus voor de volle 100% uit. Heracles geeft ons het laatste zetje. Vandaag en/of anders wel op de laatste speeldag. En wat dit doet met onze club en investeringen? Ach vul zelf maar in.

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>