Van Labor naar Manchester United

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

In 1960, op 18 jarige leeftijd, tekende de geboren en getogen Deventenaar Gerard Wüstefeld een contract bij Go-Ahead. Hij werd al snel een vaste waarde en één van de boegbeelden van het succesvolle ‘gouden’ Go-Ahead van de jaren ’60. Maar het had maar een haar gescheeld of de carrière van Wüstefeld had een hele andere, zeer bijzondere, wending genomen.
In de zomer van 1959 vertrok Wüstefeld op vakantie naar Engeland, waar hij zijn in Manchester wonende oom zou gaan opzoeken. De op dat moment voor tweede klasser Labor uitkomende Wüstefeld had naast vakantie vieren nog andere plannen in de Engelse voetbalstad.
Zijn oom had connecties bij Manchester United en regelde dat hij mocht meedoen aan een zgn. proefwedstrijd. De Nederlandse proefspeler maakte grote indruk door alle drie gemaakte doelpunten van zijn team voor zijn rekening te nemen. Direct na de wedstrijd werd hij verzocht ook de opvolgende trainingen bij te wonen en nog een proefwedstrijd mee te doen. Ondanks dat hij van plan was een dag later terug te reizen naar Nederland besloot hij in te gaan op deze uitnodiging en zijn vakantie met een paar dagen te verlengen.
Hij trainde de daarop volgende dagen, onder leiding van de legendarische Matt Busby, volop mee met de selectie van Manchester United en bevond zich plotsklaps tussen wereldberoemde voetballegendes als Bobby Charlton en Harry Gregg. Enkele dagen later keerde hij terug naar Nederland, maar niet voordat trainer Busby hem aangaf dat hij begin van de voorbereidingen van het komende seizoen terug mocht komen om aan te sluiten bij de eerste selectie.
Zo keerde Wüstefeld eind augustus 1959 terug naar Manchester om de voorbereiding mee te doen. Het enige wat er nog tussen hem en een felbegeerd contract van Manchester United in stond was een werkvergunning. Het duurde tot Kerstmis 1959 voordat duidelijk werd dat hij geen definitieve werkvergunning kon krijgen, waarna Wüstefeld teleurgesteld terugkeerde naar zijn vertrouwde Deventer. Een wonderbaarlijk avontuur rijker en een illusie minder. In Deventer aangekomen tekende hij een overeenkomst met Go-Ahead, dat hem voor 3.000 gulden overnam van Labor.

Hieronder een krantenartikel (De Tijd, 12 juli 1960) waarin bovenstaand avontuur nader beschreven wordt.

story-van-wustefeld

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>