Volendammers tussen de palen

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Gepubliceerd in Matchday op 7 september 2018 (Go Ahead Eagles - Volendam)

Als u aan Volendam denkt, denkt u waarschijnlijk aan vis, klederdracht of wellicht aan ‘de palingsound’, vertolkt door Jan Smit of, als u wat ouder bent, BZN of The Cats. Toch is er nog iets waar u als Go Ahead Eagles-supporter aan zou kunnen denken. Aan keepers. Er zijn namelijk opvallend veel keepers van Volendam naar Deventer verhuisd. En opvallend genoeg hebben de laatste drie keepers allen een Volendam-verleden. Sonny Stevens, Theo Zwarthoed en onze huidige sluitpost Hobie Verhulst verdedigden voor Go Ahead Eagles allen het doel van het andere Oranje.

Als we iets verder terug in de tijd gaan, exact veertig jaar om precies te zijn, treffen we nog een keeper aan die rechtstreeks van Volendam kwam. In 1978 had Go Ahead Eagles na vier wedstrijden in de competitie een acuut keepersprobleem vanwege blessures van Nico van Zoghel en Jan Endeman. Derde keeper Arjan Kluitenberg werd te onervaren geacht en men moest in allerijl een tijdelijke oplossing zien te vinden. Trainer Joop Brand kwam tijdens zijn zoektocht terecht in Volendam en deed een verzoek om de reservekeeper Jaap Bloem per direct te huren. Er werd een opvallende overeenkomst gesloten voor de huur van zes weken, want de verwachting was dat daarna Van Zoghel en Endeman weer fit zouden zijn. Zo startte Bloem na deze bliksemtransfer gelijk op 9 september tussen de roodgele palen. Bloem presteerde boven verwachting en verloor geen wedstrijd in de periode dat hij keepte. Na de huurperiode van zes weken klopte Go Ahead Eagles opnieuw aan bij Volendam, maar nu om hem definitief over te nemen. Helaas waren de goede prestaties van Bloem ook in Volendam niet onopgemerkt gebleven en kampte de toenmalige keeper van Volendam, Frans Hoek, met een vormcrisis. Volendam weigerde daarom elke vorm van medewerking en hield Bloem aan zijn contract. Zo keepte Jaap Bloem een week nadat hij het doel van Go Ahead verdedigde weer bij Volendam.

Na het seizoen verkaste Jaap Bloem naar FC Amsterdam, waar hij tot aan het faillissement van de club zou blijven. Daarna kwam hij nog uit voor het Dordtse DS’79, Telstar en FC Den Haag.

Jaap Bloem


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>