Warm welkom in de Bierstraat

Categorieën:Nieuws
St. Niet te Kraken

Parijs heeft de Champs Elysees. New York 42nd street en Barcelona Las Ramblas. Allemaal straten waar je als toerist geweest moet zijn. De plek waar je het filmrolletje volschiet om daarna de foto’s vol trots te kunnen laten zien aan de thuisblijvers.

Deventer heeft de Bierstraat. Wat? Hoor ik u denken. De Bierstraat? Ja de Bierstraat.

De Bierstraat, prima naam trouwens voor een straat midden in een volksbuurt, is misschien wel de meest onderbelichte en toch fotogeniekste straat van Deventer. Een straat waar de bewoners hun tuinstoelen aan de straatkant zetten in plaats van in een door schuttingen omsloten achtertuintje. ‘Veur de deure zitten’ lijkt hier te zijn uitgevonden. Deventer gezelligheid ten voeten uit. Als je er doorheen loopt is het alsof je net een tijdmachine uitstapt, zo de jaren dertig in. En dit alles onder de rook van de prachtige Adelaarshorst. Je ziet namelijk overal waar je in de Bierstraat staat de authentieke lichtmasten boven de oude puntdaken uittorenen.

Het lijkt er op dat het magische licht van de oude lichtmasten de bewoners heeft bestraalt, want alles in deze straat ademt Kowet. Bijna elke huishouding heeft iets rood-geels. Een  vlag voor het raam, roodgele vlinders aan de buitenmuur, een vaantje in de auto.

Onlangs deden ze er nog een schepje bovenop. Eén huis werd volledig ingepakt in een 854 meter lange, door de bewoners gebreide, sjaal. Dit omdat in deze woning binnenkort asielzoekers komen te wonen en die willen ze hiermee letterlijk een warm welkom te heten.

Ook dit is Deventer. Het is niet alleen de Brink, de Waag of Go Ahead Eagles dat de stad zo bijzonder maakt. Het zijn vooral de mensen die er wonen die dat doen en de Bierstraat onderstreept dit nog maar weer eens.

IMG_7344

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>