Warme handen en koude oren.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

4 december wordt de afgelaste wedstrijd tegen Heracles ingehaald. We berichtten u eerder al over de historie van deze oudste derby van het oosten.

Op exact deze datum, 4 december, 1933 speelde Go-Ahead een wedstrijd tegen Hengelo om het kampioenschap van Oost Nederland die later in de competitie cruciaal bleek te zijn.

Go-Ahead verloor deze wedstrijd als regerend landskampioen van het nietige Hengelo, de nummer laatst, met 1-2. Onder normale omstandigheden zou het een wedstrijd zijn waarbij het alleen de vraag zou zijn met hoeveel de rood-gelen zouden gaan winnen. Echter de omstandigheden waren niet normaal. De dag voor sinterklaas 1933 was het ijs koud in het oosten. De temperatuur was dik onder nul, er stond een ijzige koude wind dwars over het veld en het veld zelf was keihard en ongelijk.

Onbespeelbaar en zeer nadelig voor het technische snelle spel van Go-Ahead. Over het afgelasten van de wedstrijd werd geen woord gerept. Voetbal was een sport voor kerels en zolang de bal kon rollen werd er altijd gevoetbald.

In het Deventer Dagblad stond de volgende dag een prachtig verslag met twee foto’s en bijhorende onderschriften van ongekende schoonheid.

Links een foto van de doelverdediger van Hengelo, Bosman in zijn goal. Je ziet hem staan in een korte hoog opgetrokken broek. Om zijn beide knieën heeft hij slordig een stuk verband gewikkeld. Verder draagt hij een shirt met v-hals en korte mouwen en een oude platte pet. Met opgetrokken schouders en zijn beide handen op zijn oren ziet hij eruit alsof hij aan de grond is vastgevroren. Het onderschrift is kort maar duidelijk: ‘Hengelo’s doelverdediger Bosman heeft last van de koude.’

Rechts een foto van de goalie van Go-Ahead, Leo Halle. Ook hij draagt een korte broek, een zwarte trui en een soortgelijke pet. Groot verschil is echter dat Leo Halle in actie gefotografeerd is. Je ziet ‘de leeuw van Milaan’ duikend naar een hoek gaan. Het onderschrift zegt, lichtelijk ironisch, ‘ Leo Halle krijgt gelegenheid zijn handen te warmen.’

Schermafbeelding 2015-04-10 om 19.38.05

Go-Ahead verloor dus deze ‘op papier’ eenvoudige wedstrijd. Heracles profiteerde hier optimaal van en nam de koppositie over en zou uiteindelijk dat jaar verrassend kampioen van Oost Nederland worden. Go-Ahead werd teleurstellend tweede. Hengelo werd laatste en degradeerde naar de tweede klasse.

Laten we hopen dat 4 december dit jaar meer geluk gaat brengen voor Go-Ahead en dat de weersomstandigheden niet nogmaals tegen ze gaat werken.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>