Wereldrecord op Go-Ahead terrein

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

De afgelopen 100 jaar is er veel historie geschreven op de Go-Ahead  velden aan de Vetkampstraat. En dat had niet altijd iets met voetbal te maken, want in het verleden werd het Go-Ahead terrein met regelmaat gebruikt voor andere aansprekende sportwedstrijden.

Zo vonden er o.a. hockey-interlands plaats in de jaren dertig, en groots aangekondigde wielerwedstrijden op gras, waarbij de voltallige wereldtop aanwezig was. Ook bekend in de wijde omgeving waren de jaarlijkse Liefdadigheidswedstrijden die Go-Ahead organiseerde in de jaren ’30 waaraan alle sportverenigingen van Deventer en omstreken deelnamen en waarvan de opbrengst volledig ten goede kwam aan de minderbedeelden in Deventer.

Daarnaast werd het Deventer publiek voor de Tweede Wereldoorlog ook regelmatig getrakteerd op hoogstaande atletiekwedstrijden die plaatsvonden in het Go-Ahead stadion. Zo vond er op 23 juli 1933 een landenwedstrijd plaats tussen Nederland en België. Onder de Nederlandse dames bevonden zich dat jaar enkele wereldtoppers. Nederland won dan ook zeer overtuigend. Maar opvallender was dat de Nederlandse sprintster Tollien Schuurman op de 100 meter het wereldrecord evenaarde met een hand geklokte tijd van 11 9. Een record dat zij zelf al in handen had en hierdoor niet in de officiële boeken van de Atletiek Unie terecht kwam. Diezelfde dag gooide Corrie Pels haar discus 36,46 meter ver op het Go-Ahead-veld, wat een verbetering was van het Nederlands record. Dit record staat wel officieel in de boeken bij de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie.

Op het heilige gras van Go-Ahead, exact de plek waar straks onze jongens de strijd weer aangaan, zijn in de historie naast het voetbal dus vele aansprekende sportprestaties geleverd, waaronder een heus evenaring van het wereldrecord en een nationaal record atletiek.

Afbeelding: Nederlandse atletiek-dames op het Go-Ahead terrein, met links wereldrecordhoudster 100m sprint mej. Tollien Schuurman.


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>