Warm onthaal voor Willem II

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

De tricolores houden goede herinneringen over aan Deventer. Honderd jaar geleden, om precies te zijn, schreven zij clubgeschiedenis door op de velden aan de IJssel onder de spoorbrug, onder massale publieke belangstelling hun eerste landstitel te behalen. Een jaar later waren de rollen echter omgedraaid en behaalde Go-Ahead haar eerste landstitel uit de clubhistorie.

1916. Go-Ahead - Willem II aan de "Ossenweerd" te Deventer.

1916. Go-Ahead – Willem II aan de “Ossenweerd” te Deventer.

Maar voordat de Tilburgers kampioen werden in 1916 ging er een vreemd incident aan vooraf. Tijdens de heenwedstrijd in Tilburg, de eerste wedstrijd in de kampioenscompetitie, zagen enkele honderden per trein meegereisde toeschouwers de Deventer ploeg na 90 minuten gelijk spelen. Tot ieders verbazing gaf de scheidsrechter aan dat er verlengd diende te gaan worden. Go-Ahead protesteerde fel. Niet zozeer omdat ze geen zin hadden om verder te spelen maar omdat ze na een verlenging de laatste trein terug naar Deventer zouden missen. Ondanks de protesten werd de wedstrijd verlengd en verloor de Deventer ploeg door een late treffer van de Tilburgers. De meegereisde supporters en de spelers restte niets anders dan teleurgesteld te wachten op de eerstvolgende trein de volgende dag.

Na thuiskomst werd, na officieel protest te hebben aangetekend, de verlenging alsnog ongeldig verklaard en werd de eindstand teruggedraaid naar een gelijkspel. Dit mocht echter niet baten, want ondanks dit teruggekregen punt was het Willem II dat uiteindelijk tijdens de uitwedstrijd tegen Go-Ahead in Deventer landskampioen werd. De eerste landstitel in de clubhistorie. Deze werd dezelfde dag nog uitgebreid gevierd in de Stadsschouwburg van Deventer.

Lange rijen voor de entree van de sportvelden

Lange rijen voor de entree van de sportvelden

1916. Huldiging Willem II voor de stadsschouwburg te Deventer

1916. Huldiging Willem II voor de stadsschouwburg te Deventer

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>