Willi, het breekijzer, Kraus

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Van talentvolle voetballer tot zware crimineel

Willi Kraus kwam in 1963, als talentvolle achterhoede speler, op twintig jarige leeftijd van Schalke 04 naar Deventer om uit te komen voor het zojuist naar de eredivisie gepromoveerde Go-Ahead. Hij veroverde snel een plekje in de selectie en werd een vaste waarde in de achterhoede. Ondanks zijn goede prestaties op het veld werd hij een jaar later alweer verkocht, met als reden zijn eigenzinnige karakter en ongedisciplineerde gedrag.

WIlli Kraus gecontracteerd

Hij vertrok naar Berlijn om later weer bij Schalke terecht te komen waar hij furore maakte als spits. In 1968 werd Kraus op staande voet ontslagen. Het bestuur van de club motiveerde het ontslag door in de pers als reden “zijn houding schaadt de vereniging” aan te geven. Hiermee drukten zij zich nog bescheiden uit. Hij verscheen meerdere keren niet op de training en raakte betrokken bij vechtpartijen waarvan ééntje in het café van een medespeler.

Willi KrausHij vertrok daarna naar het kleinere Eintracht Gelsengirschen, maar ook hier duurde het niet lang voordat er abrupt en definitief een einde kwam aan zijn voetbalcarrière. Nog geen paar weken na zijn ontslag bij Schalke werd Kraus na een achtervolging opgepakt door de politie. Hij werd verdacht van het plegen van een overval en in zijn auto vond de politie inbrekerswerktuig en een pistool. Hierna ging het snel bergafwaarts met het leven van Kraus. Hij leidde daarna vele jaren een zwervend en crimineel leven.

Kraus gearresteerd

Willy Kraus, ‘die Brechstange’, overviel banken, winkels en tabakszaakjes. Handelde in cocaïne. Mishandelde. Vernielde huizen van oud-ploegmaats die hem al dan niet iets schuldig waren. Ontsnapte uit gevangenissen Alles bij elkaar zat hij meer dan twintig jaar in de gevangenis.

Het leven van Willi Kraus, een leven dat zo veelbelovend begon en zo gierend uit de hand liep, eindigde op 19 augustus 2008. Hij stierf thuis.

In zijn brievenbus vond de politie een nieuwe uitnodiging om voor de zoveelste keer voor de rechter te verschijnen. Die laatste gang naar de rechtbank werd Willy Kraus dan in elk geval nog bespaard.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>