Wim Bleijenberg overleden

Categorieën:Nieuws
St. Niet te Kraken

In memoriam.

Op 10 januari overleed Wim Bleijenberg op 85-jarige leeftijd. Hij was een makkelijk scorende aanvaller, bij alle clubs waarvoor hij uitkwam. Eén seizoen was dat Go-Ahead.

Wim Bleijenberg, geboren in Veenendaal, speelde in zijn jonge jaren voor Wageningen en het Enschedese Rigtersbleek. Namens die club kwam hij in 1953 en 1954 zelfs drie keer uit voor Oranje. Het waren de magere jaren van het Nederlandse voetbal, waarin – net vóór de invoering van het betaalde voetbal – de in het buitenland spelende profs niet voor Oranje mochten uitkomen. Met Rigtersbleek maakte Bleijenberg in 1954 de overgang naar het betaalde voetbal mee. In 1956 verhuisde hij naar Ajax, waar hij in vier seizoenen ook frequent scoorde (51 goals in 88 wedstrijden). Nieuwe interlands zaten er niet meer voor hem in, wel werd hij twee keer landskampioen met de Amsterdammers.

Van Ajax vertrok Bleijenberg naar stadgenoot Blauw Wit, waarna hij – inmiddels 31 jaar oud – in 1962 in Deventer terechtkwam. Go-Ahead bivakkeerde nog in de Eerste Divisie, maar manager Willem Beltman had al de basis gelegd voor een opmars van de club en zag Bleijenberg als een goede aanvulling voor zijn elftal. Hij kreeg gelijk: in het seizoen 1962-1963 scoorde Bleijenberg liefst 20 keer, waarmee hij een cruciale bijdrage aan de promotie naar de Eredivisie leverde. Een van de meest memorabele wedstrijden in dat seizoen was het duel op 7 oktober 1962 tegen Roda JC. In Deventer werd het liefst 11-1, met vier goals van Bleijenberg. Het is nog steeds de hoogste score ooit in de roodgele geschiedenis.

Na de promotie vertrok Wim Bleijenberg naar AGOVV, waar hij nog enkele jaren afbouwde. Zijn zoon Hans speelde eind jaren ’60 ook in de jeugd van Go-Ahead en na de afscheiding in 1971 nog even bij GA Eagles. Hij kende zijn meest succesvolle jaren als voetballer bij Eindhoven en Vitesse.

Wim Bleijenberg scoort één van de elf goals van Go-Ahead tegen Roda JC in 1962.

Foto: Wim Bleijenberg scoort één van de elf goals van Go-Ahead tegen Roda JC in 1962.

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>