Zeldzame winst bij Ajax

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken
Gepubliceerd in Matchday op 21 september 2018 (Go Ahead Eagles – Jong-Ajax)
 
In het vorige – dramatische – seizoen kende Go Ahead Eagles nog enkele spaarzame hoogtepunten. Jong Ajax, de tegenstander van vandaag, werd twee keer verslagen (thuis met 4-1 en uit met 0-2), beide keren op een moment dat de Amsterdammers de ranglijst als koploper aanvoerden. Bovendien kroonden de jeugdige Ajacieden zich aan het eind van het seizoen ook nog eens tot kampioen van de Jupiler League. Een situatie die – maar dan uiteraard met het ‘grote’ Ajax – erg doet denken aan precies honderd jaar geleden.
 
In 1918 – Go-Ahead was regerend landskampioen – streden de roodgelen als oostelijk kampioen opnieuw om de landstitel. Een van de tegenstanders was Ajax, dat uiteindelijk zijn eerste titel zou behalen, met Go-Ahead als tweede. Dat lag echter zeker niet aan de onderlinge wedstrijden tussen beide clubs.
 
Ajax had zijn eerste vier wedstrijden op rij gewonnen, maar bleef in Deventer op Eerste Pinksterdag (19 mei) steken op 0-0. Het kwam daarmee zelfs nog goed weg, want Bertus Haes miste jammerlijk een strafschop. In Amsterdam won Go-Ahead een dag later (!), op Tweede Pinksterdag dus, met 0-1. Het enige doelpunt viel al vroeg in de wedstrijd door een ‘kogel’ van de nog maar 18-jarige Gerrit Hulsman, die enkele jaren later de eerste international van Go-Ahead zou worden. Ajax zou verder geen punt meer verspelen en drie punten boven Go-Ahead eindigen. De Deventenaren lieten het vooral afweten tegen Willem II, waartegen het twee keer onderuit ging (thuis 0-1, uit 2-0).
 
Een seizoen later was de situatie vergelijkbaar. Ajax pakte in 1919 zijn tweede landstitel op rij, Go Ahead werd net als een jaar eerder tweede, op doelgemiddelde net boven AFC. Hoewel de Amsterdammers in de kampioenscyclus ongeslagen bleven, wisten ze Go-Ahead echter weer niet te kraken. De wedstrijd in Deventer eindigde in 2-2, in Amsterdam werd niet gescoord (0-0).
 
Go-Ahead-aanvoerder Fré Kolkman en Ajax-collega Joop Pelser bij de toss van de kampioenswedstrijd op 18 mei 1919 in Amsterdam. Ditmaal blijft het 0-0, waar Go-Ahead een jaar eerder nog met 0-1 had gezegevierd (foto: Nationaal Archief).
Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>