De bliksem was sterker dan mijn liefde

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

In maart 1983 klopte, het in acuut degradatie gevaar verkerende, Go Ahead Eagles aan bij keeper Jan Jongbloed. De club was naarstig op zoek naar een ervaren sluitpost en de op dat moment 42-jarige oud-international ging na enig aandringen overstag, ondanks dat hij al 1,5 jaar gestopt was. Een opvallende onverwachtse comeback in de eredivisie dat veel stof deed opwaaien in het voetbalwereldje. Wonderwel bleek de noodgreep een groot succes, want na de komst van de routinier won Go Ahead Eagles zes van de nog resterende elf wedstrijden. Ruim voldoende om rechtstreekse handhaving op het hoogste niveau te waarborgen. Jongbloed wist van geen ophouden en startte het seizoen daarna ook gewoon weer als eerste keeper.

Na een wisselvallige start van de competitie stond in de 6e speelronde, op 23 september 1984, Sparta-uit op het programma. De Eagles verloren het harde duel met 2-1,  maar tijdens de wedstrijd speelde zich op een ander veld in Amsterdam, zonder dat hij er weet van had, een persoonlijk drama af voor de familie Jongbloed. Direct na het laatste fluitsignaal op het Kasteel werd Jan Jongbloed opgevangen door voorzitter Nieuwdorp en trainer Wullems van Go-Ahead om hem te confronteren met een vreselijk bericht. Zijn 21-jarige zoon, Eric, bleek tijdens een wedstrijd met het Amsterdamse D.W.S., waar hij keeper van het eerste elftal was, getroffen te zijn door de bliksem. Op hetzelfde moment dat zijn vader de wedstrijd tegen Sparta keepte probeerde men zijn zoon te reanimeren. Overmand door emoties en zonder zich aan te kleden werd Jongbloed met zijn eigen auto naar het ziekenhuis in Amsterdam-Noord gereden. Bij aankomst bleek Jongbloed Jr. al aan zijn verwondingen te zijn bezweken.

Eric Jongbloed was, net als zijn vader, een getalenteerd keeper en speelde al op jonge leeftijd in de hoofdmacht van D.W.S. De club waar zijn vader zijn carriere ook begonnen was. Het geluk lachte hem toe. Hij was dolgelukkig met zijn verkering, Jacqueline Swart, de dochter van 'Mr. Ajax' Sjaak Swart. Zijn ouders waren kort daarvoor uit elkaar gegaan, maar met de nieuwe vriend van zijn moeder, acteur Maarten Spanjer, kon hij het goed vinden. Zijn schoonvader zag ook het talent van Eric en, ondanks dat ras-ajacied Swart normaal gesproken niets moest hebben van D.W.S.'ers, kon hij het ook erg goed vinden met zijn schoonzoon. Hij probeerde hem zelfs over te halen om over te stappen naar Ajax.

Het moet een onwerkelijk schouwspel zijn geweest. Keeper Jan Jongbloed, in keeperstenue, aan het rand van het ziekenhuisbed van zijn zojuist overleden zoon, eveneens getooid in zijn keeperstenue, onder toeziend oog van o.a. Sjaak Swart met zijn dochter. Zowel moeder als vader Jongbloed waren ontroostbaar. Eric had enkele dagen van te voren zijn moeder gevraagd om een nieuw keeperstenue. Hetzelfde prachtige tenue dat zijn vader droeg bij Go Ahead Eagles. Een blauwe van Adidas. Zijn moeder vond deze te duur maar kocht het tenue alsnog na zijn overlijden. Maarten Spanjer kocht nieuwe passende keepershandschoenen. Eric Jongbloed droeg beiden een paar dagen later in zijn kist. Zijn voetbalschoenen stonden tijdens zijn uitvaart er bovenop, terwijl deze door zijn teamgenoten werd weggedragen naar zijn laatste rustplaats.

De rouwadvertenties in de Telegraaf van 25 september 1984 spraken boekdelen. Met name de advertentie van zijn moeder ging door merg en been. Het bestond uit een regel. Een regel die alles vertelde:  "De bliksem was sterker dan mijn liefde," je moeder.

Jan Jongbloed kreeg van zijn club Go Ahead Eagles alle steun, ruimte en tijd om het grote verdriet (voor zover mogelijk) te boven te komen. Hij kreeg een aanbod om als assistent-trainer verder te gaan omdat ze verwachtten dat hij het niet meer kon opbrengen om in zijn nadagen als keeper nog weer in actie te komen. Jongbloed weigerde het aanbod en wilde zo snel als mogelijk weer in actie komen. Hij mistte uiteindelijk twee competitiewedstrijden om daarna het resterende seizoen geen minuut meer te missen. Pas het seizoen daarop moest hij halverwege noodgedwongen stoppen op 43-jarige leeftijd vanwege hartklachten. Jan Jongbloed bleef nog tot 1988 betrokken bij Go Ahead Eagles als assistent trainer.

ddd_010961828_mpeg21_p011_image

ddd_011205875_mpeg21_p008_image


2201357-494-800

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>