Een heuglijke dag in Hilversum – Go-Ahead landskampioen 1922

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Vandaag, 9 juli, is het een heuglijke dag voor DVV Go-Ahead. Precies 100 jaar geleden, op 9 juli 1922, wordt Go-Ahead voor de tweede keer kampioen van Nederland.

Go-Ahead op het veld in Hilversum voor de beslissende wedstrijd om de landstitel. Vanaf links: Johan Kolkman, Edu Haes, Bertus van Assen, Jan Remeijer, Wim Roetert, Gradus van Putten, Jan Halle, Gerrit Prinsen, Ab de Weerd, Jan Pijpenbroek en Bertus Haes.


Na de eerste landstitel van 1917 trekt Go-Ahead de lijn van succes door. Ook in 1918, 1919, 1920, 1921 en 1922 wordt de ploeg weer kampioen van het Oosten. Daardoor mag Go-Ahead telkens met de kampioenen van de andere drie regio’s (Noord, Zuid en West) strijden om de landstitel. Steeds lukt dat (net) niet, tot in 1922.

Tegenstanders dat jaar zijn Be Quick (Groningen, Noord), NAC (Breda, Zuid) en Blauw Wit (Amsterdam, West). Het is een uiterst spannende competitie met een vreemd verloop. Be Quick stroomt pas erg laat in en de hitte van die zomer speelt de ploegen flink parten. Enkele wedstrijden worden vanwege de te hoge temperaturen zelfs uitgesteld.

Daardoor is de kampioenscompetitie in het eerste weekend van juli pas afgelopen, althans: dat is de bedoeling … De laatste wedstrijd, Be Quick-Blauw Wit op 2 juli, eindigt in 1-2, en daardoor eindigen Blauw Wit en Go-Ahead allebei op 7 punten. Go-Ahead heeft een iets beter doelsaldo (8-7 om 7-7) en is in de twee onderlinge duels ook nipt sterker geweest (1-0 in Deventer en 1-1 in Amsterdam). Toch komt er volgens de reglementen – die trouwens niet eenduidig zijn en nog tot een discussie aanleiding geven! – een beslissingswedstrijd en duurt het nog een week langer alvorens de nieuwe kampioen bekend wordt.

De beslissingswedstrijd wordt gespeeld op 9 juli, op neutraal terrein. Dat wordt het dan nog nieuwe Gemeentelijk Sportpark in Hilversum. Het wordt een uitputtingsslag, onder moeilijke omstandigheden met van tijd tot tijd een stevige wind en regen. In negentig minuten wordt er niet gescoord, en dus moet er verlengd worden.

Lang lijkt het erop dat ook die verlenging in 0-0 eindigt en dat de beide kemphanen zelfs nog een vierde duel moeten spelen. Zover komt het echter niet: drie minuten voor tijd passeert Gradus van Putten op links enkele tegenstanders en geeft de bal voor. Wim Roetert loopt hem binnen en brengt zo de beslissing. Go-Ahead is weer kampioen van Nederland.

Wim Roetert wordt de matchwinner tegen Blauw Wit.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>