Go-Ahead 1906

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Onlangs kregen wij, via stadsarchief Deventer, een voor ons nog onbekende elftalfoto in handen van Go-Ahead. Het bleek een wel zeer bijzonder en uniek exemplaar te zijn. Na enig research concludeerden onze historische deskundige vrijwilligers van stichting Niet te Kraken dat het hoogstwaarschijnlijk een elftalfoto uit 1905/1906 zou moeten zijn.

Go-Ahead speelde dat jaar op het terrein ‘de Halve Maan’ te Diepenveen en had pas kort haar huidige naam ‘Go-Ahead’. Daarvoor heette de club ‘Be-Quick en speelde het in witte tenues met rode strepen.

Het heeft er alle schijn van dat op de elftalfoto de spelers van het eerste uur staan. Wij menen in ieder geval de gebroeders Han en Karel Hollander, Anton Denkers, Moos Polak te herkennen.

Aangezien de foto van uitzonderlijke beeldkwaliteit is, hebben wij besloten de foto op een deskundige manier in te laten kleuren. Het eindresultaat is verbluffend. Zeker wanneer men in ogenschouw neemt dat de foto meer dan 110 jaar geleden gemaakt is.

Al met al een unieke en historische afbeelding dat zeker een mooi plekje gaat krijgen in het nog te openen Go-Ahead (Eagles)-museum.

ga-1906

1906. Go-Ahead.

deeersteleden

Ledenlijst Go-Ahead van toen ze toetraden tot de Nederlandsche Voetbal Bond (1905).

Author:
Stichting Niet te Kraken

3 Reacties

 1. Lex
  12 juli 2017 at 20:34

  Ik denk dat rechts onder naast Han Hollander (met pet) David Salomon Polak (1882 Deventer- 1943 Auschwitz) zit. Ik heb een foto van hem waar hij op lijkt. Zijn ouders hadden een café en een feestzaal op het Noorderplein. Hij is later getrouwd en was groentehandelaar in Amsterdam. Samen zijn ze omgekomen een vernietigingskamp omdat ze joods waren.

  • EJO / St. Niet te Kraken
   14 juli 2017 at 06:51

   Bedankt voor deze informatie. Hij was ook fietsenhandelaar in Deventer en heeft zelfs een eigen merk (Tesor) op de markt gebracht.

 2. 18 juli 2017 at 13:22

  […] te werven brengt de stichting vanaf vandaag een uniek shirt uit. Daarop prijkt een foto welke onlangs pardoes opdook in het stadsarchief van Deventer. Na onderzoek concludeerde men dat het een foto moet zijn uit het seizoen 1905-’06 met daarop […]

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>