Han Hollander, ere wie ere toekomt.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Vanmorgen bereikte mij het nieuws dat Han Hollander een gedenksteen krijgt bij zijn voormalige woonhuis in Deventer. Deze heeft er al eerder gehangen maar werd in 2008 verwijderd toen het pand gesloopt werd om de doorgang naar het winkelgebied ‘de Boreel’ te verwezenlijken. De gedenkplaat is toen letterlijk door een oplettende voorbijganger uit het bouwafval gered. In oktober 1987, opvallend genoeg precies 101 jaar na zijn geboorte,  werd de gevelsteen voor het eerst onthuld. Enkele prominenten waren hierbij aanwezig waaronder Nico Scheepmaker en enkele oud Oranjespelers (waaronder uiteraard Leo Halle).

Op 7 november, 26 jaar later, zal hetzelfde ritueel zich weer herhalen en wordt de gevelplaat opnieuw zichtbaar voor iedereen. Een prachtig initiatief natuurlijk en mooi dat de gemaakte fout op deze manier hersteld wordt. Minstens zo belangrijk is dat het verhaal van Han Hollander vertelt moet blijven worden. De rol die Hollander heeft gespeeld bij het oprichten van Go Ahead, hoe hij als speler landskampioen werd, hoe hij later journalist werd en weer later radioverslaggever. Hoe hij het eerste live radioverslag deed van een voetbalwedstrijd, hoe hij diverse sportboeken schreef en een nationale beroemdheid werd. Maar vooral ook hoe hij (en zijn familie) tragisch aan zijn einde kwamen in 1943.

Han Hollander

Han Hollander voor ‘zijn’ verslaggevershokje in het stadion in Amsterdam tijdens een live-radio verslag van het Nederlands Elftal.


Han Hollander, beroemdheid in zijn tijd. Een man die geschiedenis schreef op meerdere vlakken. Laten we hem vooral niet vergeten.

Ere wie ere toekomt.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>