Op 4 november 1956 maakten Sovjet-tanks een bloedig einde aan de Hongaarse opstand. Tienduizenden Hongaren vluchtten naar het buitenland. Nederland opende zijn grenzen, voor een aantal vluchtelingen.
Op zondag 4 en maandag 5 november ontstonden overal in ons land protestbijeenkomsten. Niet tegen de vluchtelingen, maar juist om de vluchtelingen te steunen. Op de Dam in Amsterdam, Het Plein in Den Haag, de Jaarbeurshallen in Utrecht en het Rotterdamse Ahoy’ stroomden duizenden mensen samen. Felle toespraken werden afgewisseld door oproepen om de voor hun vrijheid vechtende Hongaren te steunen.
Ook Go-Ahead trok zich het lot van de vluchtelingen aan en drong er, middels een brief, bij de KNVB op aan dat op 18 november de competitie zou worden stilgelegd teneinde de clubs in de gelegenheid te stellen benefietwedstrijden te organiseren ten bate van de slachtoffers van de strijd in Hongarije. Go-Ahead zou dat weekend tegen Veendam uitkomen in de 2e klasse, maar wilde in de plaats daarvan een wedstrijd spelen tegen streekgenoot Enschede en de recette afstaan.
De KNVB ging echter niet op het voorstel in. De competitie moest gewoon doorgaan. Wel stelde de KNVB voor tijdens alle wedstrijden collectes te houden en deze opbrengsten te doneren aan de plaatselijke organisaties van de Nederlandse Rode Kruis.
Besloten werd dat het weekeinde van 10 en 11 november 1956 geheel in het teken zou komen te staan van de hulp aan Hongaarse vluchtelingen. Er werd op grote schaal gecollecteerd tijdens alle wedstrijden.
Later die maand speelde het Oostelijk Elftal (met Go-Ahead keeper Fetlaar) nog een benefietwedstrijd tegen het Nederlands Elftal (met o.a. Abe Lenstra). 8.000 toeschouwers zagen in Almelo het Nederlands Elftal met 3-4 winnen en zorgden samen voor een opbrengst van 3.700 gulden.
Op 30 januari 1957 speelde het Nederlands Elftal in Madrid een benefietwedstrijd tegen Spanje. Nederlands verloor met 5-1, mede door een hattrick van Di Stefano.