De gemiddelde elftalfoto van tegenwoordig is zakelijk en geregisseerd. Elke speler staat in dezelfde pose en kijkt zonder uitzondering serieus in de camera. Jammer. Oude elftalfoto’s vertellen vaak een verhaal en spreken veel meer tot de verbeelding.
Met name in de eerste decennia van het bestaan van Go-Ahead, begin 20e eeuw, werden er prachtige elftalfoto’s gemaakt. Men ging nog gewoon in kleermakerszit vooraan zitten, of men nam plaats op een stoel met de benen over elkaar heen. Ondenkbaar tegenwoordig.
In de twintiger jaren zijn er elftalfoto’s bekend van Go-Ahead waarin de spelers in één rij gearmd naast elkaar staan.
Of men ging gewoon staan, ieder in zijn eigen houding met allemaal een ander shirt of paar sokken aan.
In de jaren ’60 t/m ’80 werd er vaak creatief omgegaan met de jaarlijkse elftalfoto. Zo werd de foto gecombineerd met een stukje stadspromotie. De foto voor de skyline van Deventer was jarenlang een traditie. Maar er zijn ook foto’s bekend van voor de Waag of met de Deventer brug op de achtergrond.
Het contrast met de huidige elftalfoto’s is groot en het is onbegrijpelijk dat sinds de jaren ’90 dit soort traditionele elftalfoto’s niet meer gemaakt worden. Deventer leent zich als geen ander voor dit soort prachtige elftalfoto’s. Promotie van de stad en de club. Twee vliegen in één klap.
Voor aankomend seizoen zou het daarom prachtig zijn als er een serie elftalfoto’s komt waarin de stad Deventer centraal staat.
Enkele suggesties:
– Voor de skyline van Deventer
– Voor de Wilhelminafontein op de Brink
– Op het bordes van de Waag
– Op de Ossenweerd voor de spoorbrug (oude Go-Ahead velden)
Wie wil er nou geen poster hebben waarop twee van de mooiste zaken worden gecombineerd die Deventer te bieden heeft. Namelijk: Go-Ahead en onze prachtige historische stad.