Roodgele brieven 2018/2019 (68)

Categorieën:brieven
St. Niet te Kraken

De tulband

Dag Buitenkantjelinks,

Het zijn zware tijden voor een roodgele brievenschrijver. De stem is nog schor van gisteravond en de inkt is nog niet droog van de vorige brief of de volgende staat al weer te popelen om uit de pen te rollen, want de wedstrijd van gisteren schreeuwt natuurlijk om een verse brief.

Wat een ontlading gisteren in de 89e minuut. Ik had mij er min of meer al bij neergelegd, tot het moment dat Thomas Verheydt zich een tulband liet aanmeten. Ik moest gelijk denken aan de heroïsche foto’s van Kolder met een blauw oog en de Kogel met een bebloede tulband. Deze past mooi in dat rijtje. En al hoewel Verheydt nog langs de lijn behandeld werd op het moment dat er gescoord werd heeft hij zich, wat mij betreft, ontpopt als de ideale pintchhitter. Er gebeurt wel iets als hij het veld inkomt. Ik hoop dat hij vanaf nu zijn tulband een week lang om houdt, ook al is het niet eens nodig. Puur uit bijgeloof en voor de mooie plaatjes.

Er hing gisteren een aparte sfeer op de businesstribune. Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt. Ik schat dat er zo’n kleine 100 GAE supporters waren. Het concept van een uur gratis drinken voor en na de wedstrijd bleek een schot in de roos. Dit moeten ze in Deventer ook maar eens overwegen om in te voeren. De sfeer zat er gelijk goed in en vanaf de twee helft waren bij meeste Kowetters de remmen aardig los. Er werd uitbundig aangemoedigd en met name de warmlopende Verheijdt werd veelvuldig toegezongen en geschreeuwd. Thomas genoot hier zichtbaar van.

Toen de Bossche versie van het bekende lied ‘ga staan als je….’ voorbij kwam zongen de GAE supporters gelijktijdig ‘blijf zitten als je een Eagle bent’. De Bosschenaren om ons heen ondergingen het gelaten en af en toe wat lacherig. Bij ons op de businesstribune heb ik dit soort taferelen nog nooit meegemaakt. Daar zie je hoogstens een keer iemand van de tegenpartij een arm opsteken als er wordt gescoord om daarna gelijk verontschuldigend om zich heen te kijken.

De sfeer veranderde in de ’89 minuut. Toen het ondenkbare gebeurde en Veldmate de bal inknikte ontplofte het op onze tribune. De kleine honderd GAE supporters juichten voluit. Er werd gedanst en de high-fives vlogen door de lucht. Ik kreeg kippenvel op plekken waar ik ze nooit gehad heb.

De Bosschenaren werden gelijk minder tolerant en de eerste boze blikken werden onze kant opgeworpen. Toen daarna de spanning ronduit ondragelijk werd, werd spontaan het lied “Ga staan als je een Eagles bent’ ingezet en alle 100 man gingen staan en zongen en klapten luid mee. Hierna werd de sfeer wat grimmiger. De thuissupporters konden dit, samen met de frustratie van de late tegengoal, niet waarderen. Ik zag nette mensen in pak middelvingers opsteken en keurige dames hoofdschuddend omkijken. Ik begrijp ze stuk voor stuk volkomen, maar wat was dit een heerlijk moment.

Terug in de businesslounge, toen ik op het toilet even aan het bijkomen was, hoorde ik de bekende Eagles liederen door de Bossche businesslounge galmen. Links en rechts naast mij stonden twee mannen met het hoofd naar beneden bedroefd naar hun straal te kijken. Ik kon een brede glimlach niet onderdrukken.

We staan gewoon in de finale. Ongelofelijk. Zaterdag en dinsdag gaan we voor de hoofdprijs. Wat een week wordt dat. Ik weet nog niet wat ik zaterdag doe. Thuis, in het café, of toch maar weer op de tribune? Waalwijk is natuurlijk niet naast de deur, maar dit smaakt wel naar meer. Daarna dinsdag in onze eigen Adelaarshorst. De apotheose, zoals dat zo mooi heet. Hemelvaartsdag lijkt mij een mooie dag voor de huldiging op de Brink, de Kermis kunnen ze wel gewoon een jaartje overslaan. Kwestie van prioriteiten stellen lijkt mij, of loop ik nu te hard van stapel? We staan gewoon met 1,5 been in de eredivisie! Wie had dat gedacht eind vorig seizoen? Het zijn gewoon helden. Allemaal. Stegeman, de spelers, de supporters. Stuk voor stuk.

Oh wat is het toch fijn, om een Eagle te zijn!

Tot de volgende brief,

Niet te Kraken.

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles. 

Eerder verschenen brieven zijn hier terug te lezen.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>