Roodgele brieven 2021/2022 (16)

Categorieën:Blogs, brieven
St. Niet te Kraken

Likkebaardend

Dag Robert,

De eerste speelronde van de eredivisie zit er op. Afgelopen vrijdag heb ik genoten van de ambiance, de sfeer en de inzet van de spelers. Daar was niets mis mee. We staan weer op de kaart en heel Nederland heeft weer likkebaardend een kijkje kunnen nemen in en rondom het stadion. Het alom bekende riedeltje van ‘midden in een volkswijk, uniek en authentiek Engels stadion’ hebben we weer veelvuldig voorbij horen komen. Jij haalde het in jouw vorige brief ook al aan en we zitten wat dat betreft helemaal op één lijn. Ik weet het nu wel. We moeten echt oppassen dat we niet het knuffelclubje van Nederland worden en dat het voetbal aan de Vetkampstraat maar bijzaak is.

Het viel mij verder op hoe positief iedereen was, na de verloren wedstrijd tegen Heerenveen. Natuurlijk: het nagenoeg volle stadion was genieten en ik heb ook een paar keer met kippenvel op de tribune gezeten, helemaal omdat het allemaal zolang geleden was. Maar we moeten niet uit het oog verliezen dat er ook punten moeten worden gepakt en half juichend en feestvierend het stadion verlaten na een nederlaag moet niet het nieuwe normaal gaan worden.

Er gebeurde veel rondom de wedstrijd. Zo zag ik niet één maar twee mascottes. Naast Kootje de Adelaar liep nu opeens ook een verkleedde man in een hondenpak. Zit daar een verhaal achter? Het oogde nogal kolderiek, alsof er een carnavals optocht bezig was op het veld. Verder werd er in de rust een zanger op het veld losgelaten waarvan ik de indruk had dat hij op zijn zolderkamer een liedje op zijn keyboard in elkaar had geknutseld en deze bij uitzondering op het veld mocht laten horen. Later begreep ik dat het een plaatselijk bekende volkszanger is en dat het lied het nieuwe Kowet-lied moet worden. Smaken verschillen zullen we maar zeggen. Verder zag ik een topfit ogende Jannie langs de Leo Halle tribune rennen, omdat de B-side gesloten was. De hele tribune leefde gelijk op, dat doet Jannie toch maar mooi even. Ze kiest ook altijd het juiste moment, dat doet ze goed. Misschien een idee om elke wedstrijd een andere tribune aan te doen. Is ook leuk voor de overige supporters. Of zou ze een lange zijde van het veld niet meer trekken? We kunnen ook Jannie het hondenpak aan laten trekken en met haar vlag het hele stadion rond laten rennen, terwijl ze het nieuwe kowet-lied zingt, hebben we alles in een keer gehad. Wel zo efficiënt.

Ik hoorde zojuist het nieuws dat Gert Muller overleden is. Gezien jouw leeftijd, heb jij hem niet bewust meegemaakt. Mij staat hij in het netvlies gebrand vanwege de eerste wedstrijd die ik mij nog bewust kan herinneren. De WK finale van 1974. Ik was toen zes en wij waren tijdens de finale op vakantie in der Heimat. Mijn vader heeft toen in allerijl een zwart-wit TV gehuurd zodat we de finale op onze hotelkamer konden zien. De afloop weet je vast wel. Gert Müller scoorde de winnende en wij werden de dagen daarna veelvuldig nagetoeterd in onze Vauxell Viva met Nederlands kenteken. Iets wat geen positieve invloed had op onze toch al niet geweldige kijk op Duitsers. Müller was het type speler dat geliefd was bij de thuispartij en gehaat werd bij de tegenpartij. Een ettertje dat altijd en overal scoorde.

Ik heb vandaag trouwens alles gevolgd op ESPN. Directe concurrenten Sparta, Cambuur, PEC, NEC en Willem II verloren redelijk kansloos en laten de drie eerstgenoemden nou net onze eerste drie thuiswedstrijden zijn. Dat worden erg belangrijke, zo niet cruciale, wedstrijden. Wedstrijden waar resultaat gehaald moet worden. Daar mogen we best een beetje druk op zetten. Bij deze drie wedstrijden kunnen we niet blij thuiskomen als er niet gewonnen wordt. Ik hoop dat we daarom snel de beloofde versterking erbij krijgen. Doe maar een type Gert Muller.

Ga jij zondag nog naar Rotterdam? Dat zijn wel de krenten in de pap voor de trouwe uitsupporters. Ikzelf ga de wedstrijd bekijken in blote bast op een terras op een warm eiland aan de Middellandse Zee. Ook niet verkeerd.

foto: Pim Nauta

Adios en tot de volgende brief,

Niet te Kraken.

Eerdere brieven zijn hier terug te lezen.


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>