Roodgele brieven 2021/2022 (18)

Categorieën:Blogs, brieven
St. Niet te Kraken

Lekker gespeeld

Dag Robert,

Zo, we zijn weer wat kilootjes zwaarder, enkele tintjes donkerder en de portemonnee is weer wat lichter. Kortom, de vakantie zit er weer op. Net op tijd weer terug voor de wedstrijd van morgen, daar is vooraf over nagedacht.

De wedstrijd tegen Feyenoord heb ik na wat kunst- en vliegwerk nog live kunnen kijken. Het enige café in de buurt dat voetbal uitzond was ’s middags gesloten, maar als back-up had ik mijn laptop meegenomen en daar heb ik uiteindelijk de wedstrijd kunnen zien, tussen de haperende wifi-momenten door. Op het balkon was het bereik het beste dus ik keek het met het strand en de zee op de achtergrond. Na de 1-0 waren de afleiding en de verleiding te groot en ben ik afgehaakt en besloot ik de laptop dicht te slaan en de zee in te duiken.

Ik las zojuist in de krant dat van Wonderen niets wil weten over druk of over cruciale wedstrijden. Leuk dat hij de druk een beetje probeert weg te halen bij de spelers, maar het is natuurlijk onzin. De komende drie wedstrijden (Sparta, Cambuur en Zwolle) zijn hoe je het ook wendt of keert, zeer belangrijk. Cruciaal is misschien wat overdreven, maar er moeten wel punten gehaald worden en helemaal thuis tegen dit soort mede-degradatiekandidaten. Minimaal vijf, als je het mij vraagt. Iedereen weet dat en de spelers hopelijk ook.

Tot nu toe konden ze weinig verkeerd doen. Heerenveen thuis kun je verliezen en tegen Feyenoord uit was een nederlaag vooraf al ingecalculeerd. Ik heb de reacties na afloop tegen Feyenoord gevolgd via de social-mediakanalen en ik heb me daar over verbaasd. Het was weer één grote jubelstemming. Oké, de supporters hebben zich van hun beste kant laten zien en heel voetbal-liefhebbend Nederland was daar terecht van onder de indruk. Er werd aardig meegevoetbald en gestreden tot de laatste snik, maar je kunt het ook overdrijven. Ik zag een tweet van een Feyenoord-fan waarin stond: ‘Jullie maakten het ons af en toe best lastig. Goed gespeeld.’, waarna honderden GAE twitteraars de tweet gingen liken. Kom op zeg. Dat wil je toch niet horen na een verloren wedstrijd. Ik heb het ook wel eens meegemaakt tijdens een wedstrijd van mijzelf. Kansloos verloren en dan komt er zo’n broekie na de wedstrijd na je toe en die zegt dan: ‘goed gespeeld’. Alsof je, nadat je knock-out in de hoek ligt, nog even klap na krijgt.

Wat mij wel positief opviel de afgelopen twee wedstrijden is dat de meeste spelers vrij onbevangen en zonder zichtbare vrees de wedstrijden speelden. Dat vind ik met zo’n onervaren en jonge selectie best opvallend in positieve zin, want het is toch niet niks om voor het eerst in volle stadions te spelen en wetende dat daarnaast nog vele duizenden de wedstrijd op TV live meekijken. Dat moet toch wat met je doen? Misschien weten ze de spanning goed te verbergen, maar het oogde in ieder geval hoopgevend voor de komende belangrijke wedstrijden. Ikzelf zou voor een wedstrijd in de Kuip slecht slapen en met knikkende knieën de spelerstunnel uitkomen, maar daarom ben ik dan ook niet geschikt voor topsport. Ik speelde net voor ik op vakantie ging een halve finale van een tennistoernooi en daar stonden ook enkele tientallen supporters langs de lijn. Oké, de meesten hadden meer aandacht voor de brandende BBQ dan voor de wedstrijd, maar toch kon ik de druk niet aan en verloor kansloos met 6-0 6-1. Gelukkig zei de tegenstander niet ‘lekker gespeeld’ na de wedstrijd, anders was mijn prille tenniscarrière waarschijnlijk direct gestopt vanwege een levenslange schorsing.

Ik las in jouw vorige brief enkele muziek-suggesties voor in het stadion. Daar zaten enkele aardige tussen, maar over muziek word je het nooit eens. Smaken verschillen, dus laat alles maar gewoon zoals het was. Daar is iedereen aan gewend. Treedt de plaatselijk zanger met zijn nieuwe Kowet-lied weer op in de rust, denk je? De beste liedjes moet je meestal vaker horen voordat ze je mooi gaat vinden. Misschien geldt dat ook voor dit nummer, maar ik denk dat de kans groter is dat ik in de rust in de businesslounge zit.

Tot de volgende brief,

Niet te Kraken.

Eerdere brieven zijn hier terug te lezen.


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>