Roodgele brieven (44)

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Don Dennis.

Dag Buitenkantjelinks,

Bedankt voor je  brief,

Nou, het lijkt er op dat jouw brief het laatste zetje was dat ze nodig hadden om de knoop door te hakken. Kort erop werd onze trainer op non-actief gesteld. 'Het is beter zo', hoor ik iedereen om mij heen instemmend zeggen. Dat het niet goed ging was duidelijk, maar ik vind het toch altijd een beetje treurig overkomen. Dezelfde mannen die Demmers vol overtuiging en goed doordacht deze functie toegezegd hebben, sturen hem een half jaar later met evenveel overtuiging de laan uit. Eigenlijk bekritiseren ze daarmee hun eerder eigen genomen beslissing. Zoiets lijkt mij moeilijk uit leggen aan je voormalig werknemer. Ook mis ik een statement van onze aanvoerder. Staat de selectie unaniem achter deze beslissing en hadden zij een stem hierin? Maar waar ik mij nog het meest over verbaas is dat er geen directe plan B is, nu Demmers op non-actief is gesteld. 'We hebben dispensatie tot maart', hoorde ik 'het technisch hart' opgelucht zeggen. In maart zijn de kaarten al zo goed als gespeeld in de Jupiler League, of wordt dit seizoen al als verloren beschouwd? 

Lastige materie allemaal. Het is makkelijk roepen langs de zijlijn, ik weet het. Als het slecht gaat lijkt elk genomen keuze vaak de verkeerde, terwijl niets doen ook geen optie meer was. De leden van 'het technisch hart' zijn deze dagen niet te benijden. 

Wist je dat we in 1975 in hetzelfde schuitje zaten als nu? Toen kwam er ook een jonge relatief onervaren trainer aanwaaien. Hij was ook eerder assistent geweest en toen de nood aan de man was kreeg hij van Go-Ahead de verantwoording over de A-selectie. Dit jonge ventje was overtuigd van zijn eigen kunnen. Een bluffertje, makkelijke prater, tikkeltje arrogant. 
Hij werd in het diepe gegooid. Het bestuur was overtuigd van zijn kwaliteiten. Maar toen de resultaten uitbleven en het publiek begon te mokken werd het jonge ambitieuze trainertje gemakkelijk geslachtofferd en op non-actief gesteld, precies zoals nu bij Demmers is gebeurd. 

Weg carrière van het jonge trainertje zou je denken. In dit geval echter niet. 

IMG_6641

Dit jonge wijsneusje was Leo Beenhakker. Hij bleef overtuigd van zijn eigen visie en kwaliteiten en nam een wijselijk besluit. Hij ging de jeugd van Feijenoord trainen. Terug naar de oorsprong. Leren en ervaring opdoen. Het pakte meer dan goed uit. Niet veel later zat hij op de bank bij het grote Ajax en nog wat later zelfs bij Real Madrid. Wie dat in 1975 in Deventer had voorspeld zou gelijk een enkeltje Brinkgreven hebben gekregen.

Tot zover lopen de carrières van Demmers en Beenhakker aardig synchroon. Ik hoop dat hij ook een verstandige volgende stap zet of de mogelijkheid krijgt deze te zetten. En als hij net zo overtuigd is in zijn eigen kunnen als Don Leo, dan is er nog van alles mogelijk. Dat heeft Leo Beenhakker wel bewezen. Laat het een motivatie en opbeurend feitje voor hem zijn. Ik hoop in ieder geval oprecht dat Dennis zijn carriere kan voorzetten in het betaalde voetbal.

Don Dennis, klinkt in ieder geval minstens zo mooi als Don Leo.

Maar goed, maandag Den Bosch thuis. Ik zit er weer, stiekem hopende op het Decheiver-effect. Tot de volgende brief,

Niet te Kraken.

 

Met twee middelvingers een gemaakte lach op het gelaat toveren. Wellicht is goed bedoeld advies voor Dennis Demmers.

Met twee middelvingers een gemaakte lach op het gelaat toveren. Wellicht een goed bedoeld advies voor Dennis Demmers.

 

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

één Reactie

 1. Anton Overmars
  Anton OvermarsBeantwoorden
  4 februari 2016 at 00:54

  Dit vind ik een goede benadering van de zaken: nooit de menselijke kant vergeten, zeker niet voor Dennis.

  Maar laten we eens een helikopterview nemen: Toen 2 seizoenen geleden het door Erik Ten Hag gestaag opgebouwde elftal van Go Ahead Eagles weer via promotie de eredivisie had bereikt, trok men, vanwege een gouden aanbod voor Erik, bij Bayern München, een andere goede trainer aan: Foeke Booiy. Foeke was een goede trainer en had goed materiaal. Dat eerste seizoen, weer terug in de eredivisie, ging absoluut voortreffelijk. Ook in ander opzicht: we waren (zijn ?) financieel een van de gezondste BVO’s van Nederland. We hadden een goed op elkaar ingespeelde voorhoede, die frequent scoorde. Maar toen kwam het spook uit het verleden weer om de hoek kijken: Geld, geld en weer dat rotte geld, dat het bestuur kennelijk hypnotiseerde: De ‘scharrelaars aan de poort’ kwamen staan rinkelen, en….. jawel, hoor; Húp, daar ging Jarchinio Antonia, húp daar ging Erik Falkenburg en húp daar ging ook Houtkoop; niet het (goede) voetbal, maar wederom de centen telden slechts. Tsja, en als je dan een goede trainer als Foeke Booiy daarmee zijn wapens uit handen slaat, is het dès te wranger dat dan niet het bestuur maar wederom de trainer de schuld van alles krijgt. Als je dan financieel tot de gezondste BVO’s van Nederland behoort, geef dan zo’n Antonia, zo’n Falkenburg, zo’n Houtkoop dan wat extra’s waarmee ze blijven. Maar kennelijk is het een hardnekkige regel dat de geschiedenis zich herhaalt, vooral wanneer er uit het verleden geen lessen worden getrokken. Want wat zagen we toen we ooit eind 60-er jaren ook in een glorieuze flow zaten? We speelden topvoetbal, waar ook een maximaal opkomend publiek voor stond. Toen kwamen ook de zgn, “scharrelaars” aan de poort; de koopclubs, die een met hart en ziel bij het voetbalspel betrokken club met navenante, veel geroemde jeugdopleiding en voetbalinternaat, kwamen leegkopen. Geld, geld en nog eens geld. Alsof het hier allemaal alleen maar om geld draaide. Bedenk wel, de gewone toeschouwer, die zijn centen, zéker in die tijd, ook wel goed kon gebruiken, gaf tóch de voorkeur aan voetbal en gaf desondanks z’n zuurverdiende centen uit aan de kassa’s van het Go Ahead Eagles stadion. Feyenoord kocht onze “Knackie”, Dick Schneider, PSV kocht Wietse Veenstra, Pleun Strik, Oekie Hoekema. Peter Ressel vertrok en last but not least: men was op onze gouden trainer, Dr. Frantisek Fahrdronc, ‘uitgekeken’ , om te gillen gewoon. Vanaf toen is het alleen maar bergafwaarts gegaan.
  Akkoord; Deventer, met haar mooie historisch rijke voetbalclub, met in mijn ogen nog steeds een grootse naam, had op een gegeven moment gewoon recht op een mooi en goed stadion. Daar is ook met veel inzet actie voor ondernomen. En nu stáát er ook een mooi stadion, akkoord; maar moest nu dáárom een goed elftal worden gesloopt om de Gemeente Deventer met zoveel mogelijk eigen financiële inbreng over de streep te krijgen voor de bouw ervan? Als betaald voetbalclub dien je wel te beseffen dat dan ook VOETBAL bepalend moet zijn en daarbij het geld, weliswaar noodzakelijk, maar m.i. nooit de hoofdzaak als uitgangspunt dient te zijn. Niet alleen Deventer maar Go Ahead Eagles is de club voor álle rechtgeaarde Sallanders. Dus het achterland, de omliggende gemeenten kunnen ook als financiële aanspreekpunten/-bronnen worden beschouwd. En laat ook de spelersgroep beseffen dat ze de hoop en toeverlaat zijn van een hele regio; dat er (zoals b.v. in Luttenberg) iemand is, die na elke verliespartij gewoon ziek is en een belabberde week ervaart. En met hem vele, met inbegrip van ondergetekende. Gelukkig zijn er altijd nog mensen als “Mister Go Ahead”, Johnny Oude Wesseling en met hem onze Harrie Decheiver en Michel Boerebach. En wat te denken van mensen als ’n Bert van Marwijk en ’n Marc Overmars, die altijd nog vanaf de zijlijn toekijken? Hun betrokkenheid toont zich o.a. door het opnieuw leven te hebben ingeblazen in de jeugdopleiding, door de bezieling van Johnny Oude Wesseling! Daarmee wordt geloof getoond; geloof dat je altijd nodig hebt indien je iets wilt bereiken. En dat zal m.i. zeker ook weer gebeuren.

  Laten we er met z’n allen weer in gaan geloven, zodat met gerichte inzet en concentratie er weer een toekomstige eredivisionist in Deventer voetbalt met de naam Go Ahead Eagles!

  Anton Overmars (’n seizoenkaarhouder)

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>