Roodgele brieven seizoen 2018/2019 (46)

Categorieën:brieven
St. Niet te Kraken

Lachen met de Burgemeester van Enschede

Dag Buitenkantjelinks,

Zo. De meest vreselijke wedstrijd van het seizoen zit er weer op. Jong Utrecht uit. In een oorverdovend leeg Galgenwaard. Gelukkig hebben we het enige gedaan wat je daar kunt doen. Winnen, inpakken en snel weer wegwezen. Ik zag hier en daar zelfs wat lichtpuntjes. Bosz strooide weer eens ouderwets met heerlijke passjes en van de Venne lijkt zijn vormcrisis te boven, hij kreeg gaande weg de wedstrijd zelfs zoveel zelfvertrouwen dat hij Bergkampiaanse trekjes begon te krijgen. Dat nemen we allemaal maar mooi mee naar aankomende vrijdag.

De aandacht voor Leon de Kogel was mooi. Het is hem gegund en prachtig dat er zoveel mensen zijn die met hem meeleven. Dat zal hem ongetwijfeld goed doen, hoewel ik hem wel een andere ambiance het gegund. Een kolkende Adelaarshorst was een betere omgeving geweest. Of een benefietwedstrijd tussen het huidige Go Ahead en een team dat de Kogel zelf had mogen samenstellen. Ik weet het, het is makkelijk om zoiets te roepen vanaf de zijlijn. De geschiedenis leert ons namelijk dat het over het algemeen niet meevalt om zoiets te organiseren. Go-Ahead kan hier over meepraten. Aan het einde van het seizoen 1970-71 moesten toen drie spelers door hardnekkige blessures noodgedwongen afscheid nemen van het profvoetbal. Knoef, Wüstefeld en Aarts.

Go-Ahead besloot een benefietwedstrijd te organiseren en nodigde enkele bekende spelers uit om hier aan mee te doen waaronder Ajacieden Cruijff, Neeskens, Mühren en Rijnders. Het toeval wilde dat Go-Ahead de laatste competitiewedstrijd thuis tegen Ajax speelde. En deze wedstrijd werd er eentje waar nog lang over nagepraat zou worden. Ajax had vier dagen ervoor de Europacup gewonnen en het Deventer publiek liep massaal uit voor deze wedstrijd. Met 24.000 verkochte tickets was het stadion stijf uitverkocht. Ajax besloot echter de laatste wedstrijd te benaderen als een soort vriendschappelijk wedstrijdje, terwijl Go-Ahead de wedstrijd benaderde als dé wedstrijd van het seizoen. Toen bleek dat Ajax zijn beste spelers niet opstelde en zelfs keeper Stuy opstelde in de spits, werd Go-Ahead-trainer Hughes woedend en jutte zijn spelers op om Ajax keihard aan te pakken. De Go-Ahead spelers trakteerden de Ajax-spelers voor de wedstrijd nog wel op een overheerlijke Deventer -koek, maar de felicitaties waren minder gemeend dan het leek.

Deventer-koek voor de Europacupwinnaar (klik hier voor meer achtergrondinformatie)

Het werd uiteindelijk een bikkelharde wedstrijd die met 4-1 werd gewonnen door Go-Ahead. De wedstrijd leverde louter verliezers op. Enkele geblesseerde spelers, een teleurgesteld publiek en twee woedende trainers. Ajax verbood hierna de vier spelers om mee te doen tijdens de benefietwedstrijd waardoor Go-Ahead flink moest improviseren om uiteindelijk nog een elftal op de been te krijgen. Het publiek bleef massaal weg tijdens de wedstrijd en het leverde een recette op van een schamele 8250 gulden, dat ze met z’n drieën moesten delen. De keeper van het ‘sterrenteam’ was Tonny Van Leeuwen. Tragisch genoeg was het zijn laatste wedstrijd. Een week later kwam hij om bij een auto-ongeluk. En werd hij zelf enkele weken later, ironisch genoeg, het lijdende voorwerp van een benefietwedstrijd voor zijn nabestaanden.

Maar genoeg over het verleden. Nu weer even terug naar het heden. Jij hebt de titelkansen uit je hoofd gezet? Ik nog niet. Al is het alleen maar om tenminste nog ergens voor te voetballen, om de druk er nog op te houden en de spelers te blijven motiveren. De nacompetitie is inmiddels wel zo goed als zeker binnengehaald. Je kunt dan zeggen dat de doelstelling gehaald is en het seizoen kan dan zonder druk uit worden gespeeld, maar ik zou er voorstander van zijn om nu de doelstelling bij te stellen. Twente gaat absoluut nog punten verliezen en we krijgen ze nog op bezoek. Ik zie nog zeker kansen op rechtstreekse promotie door kampioen te worden. Vrijdag winnen van NEC en Twente gaat het lastig krijgen tegen een in bloedvorm verkerend Jong-PSV. Als het meezit staan we na volgende week op nog maar 4 punten van de koploper.

Ik zag, net na de overwinning van Heracles op Ajax, een tweetje voorbij komen van de burgemeester van Enschede die aan Heracles meldde dat volgend jaar de mooiste derby weer op het programma staat. Haha, wat een grapjas. Misschien bedoelde hij de oudste derby uit de historie van het hedendaagse betaalde voetbal. Want dat is nog altijd (samen met NEC en Vitesse) Heracles – Go-Ahead. Als ik Google op zijn naam zie ik dat hij een fanatiek fietser is. Hij is in ieder geval een goede luchtfietser.

Laat het een extra motivatie zijn voor de spelers, met nog 14 speelrondes voor de boeg zijn de prijzen nog lang niet verdeeld. Sterker nog, we zijn nog volop in de race voor de hoofdprijs.

Tot de volgende brief.

Groeten,

Niet te Kraken.

Lachen met de Burgemeester van Enschede

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles. 

Eerder verschenen brieven zijn hier terug te lezen.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>