Roodgele brieven seizoen 2018/2019 (54)

Categorieën:brieven
St. Niet te Kraken

God is een Tukker

Dag Buitenkantjelinks,

Het is alweer een paar daagjes geleden, maar ik wil er toch nog even op terugkomen. Wat was het een mooie voetbaldag afgelopen zondagmiddag zeg.

14:30 uur, een lentezonnetje, overvolle tribunes, heerlijke sfeer, een perfecte grasmat en een (met name de tweede helft) aantrekkelijk voetbalgevecht. Ik heb genoten. Net als de 10.000 anderen die het voorrecht hadden om in onze voetbaltempel aanwezig te mogen zijn. Want uniek is het, zoals voetbal beleefd wordt in ons stadion.

Het enige smetje op afgelopen zondag was de onterechte nederlaag. Een punt was op z’n minst verdiend geweest. Maar ik heb het al eens eerder gezegd. Twente heeft iets bovennatuurlijks dit seizoen waardoor alles meezit. Ik denk dat God een Tukker is, dat kan bijna niet anders.

Naast de sfeer en de ambiance vond ik het voetbal de tweede helft ook eredivisiewaardig. Stegeman zag het goed en bracht twee wisselspelers in het veld die het verschil maakten. Jeff Stans voelt zich thuis bij dit soort wedstrijden. Dat is overduidelijk. Die heeft de gave om het randje op te zoeken en een wisselwerking met het publiek te creëren. De fanatieke aanhang reageerde perfect en zweepte het elftal op. Tot nu toe heeft Dekker mij nog niet echt weten te overtuigen, maar zondag toonde hij zijn kwaliteiten. Vince Gino is een jongen die houdt van aandacht. Een 'mooiboy' zou mijn dochter zeggen. Hij voelde zich als een vis in het water in deze ambiance. Er leken extra krachten in hem los te komen. Ik hou er wel van, een beetje bravoure. Een paar onnodige schijnbewegingen, tegenstander uitdagen om daarna met een perfecte voorzet te komen. Lekker flegmatiek.

Ik zag de afgelopen dagen tientallen foto’s voorbij komen van een overvolle supportersplein en uitpuilende tribunes. Ik denk dat wij het meest fotogenieke stadion hebben van Nederland. Misschien wel van de wereld, of overdrijf ik nou? De foto’s werden in ieder geval massaal gedeeld en geliket tot ver buiten de grenzen. Zo langzamerhand mogen we wel oppassen dat de Adelaarshorst geen toeristische attractie gaat worden. Dat binnenkort, net zoals in Giethoorn, duizenden Aziaten met volle bussen door de Vetkampstraat rijden en massaal met selfiesticks en iPads over het stadionplein lopen. Alhoewel, dit biedt natuurlijk wel commerciële mogelijkheden. Ik denk aan een roodgeel restaurant, een stadion-tour en natuurlijk een clubmuseum. Dat laatste zal je niet verbazen. Ik hoor steeds vaker dat mensen van buiten Deventer die voor een stedentripje komen, naast de binnenstad ook de Adelaarshorst graag eens willen bezoeken, omdat ze daar zoveel lovende woorden over gehoord hebben. Je zou bijvoorbeeld samen met de VVV een Kowet-tour kunnen aanbieden. Beginnend in de Waag en eindigend in een Kowet-museum op het stadionterrein. Hopelijk wordt hier binnenkort eindelijk eens serieus aandacht aan besteed. Gewoon doen zou ik zeggen.

Wist je trouwens dat het terrein aan de Vetkampstraat volgend jaar 100 jaar bestaat? Op 2 mei 1920, om precies te zijn, werd de eerste officiële wedstrijd gespeeld door Go-Ahead. Tegen VOC uit Rotterdam. Een wedstrijd om het kampioenschap van Nederland. Noteer het maar alvast in je agenda, want dat moet volgend jaar natuurlijk gevierd worden. En ook dit is weer een mooie aangelegenheid om Nederland te laten zien hoe bijzonder Kowet is. Hopelijk met stadiontour en clubmuseum.

Tot slot nog even de felicitaties aan Herman, de voorzitter van onze stichting. Hij heeft als medeauteur van het boek Kampioenen ’14-’18 een eervolle tweede plek bemachtigd in de strijd om voetbalboek van het jaar. Boeken over Kieft en van Hanegem werden voorbij gestreefd alsof het niets was. Een prestatie van formaat. Onze voorzitter sprak de historische woorden: “Ik ben erg blij met deze 2e plek, maar het is jammer dat er vaker op het boek gestemd is, dan dat het verkocht is.”

Dus voor degene die het prachtige boek nog niet in de boekenkast hebben staan, hier een link.

Tot de volgende brief,

Niettekraken.

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles. 

Eerder verschenen brieven zijn hier terug te lezen.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>