Scheidsrechter geveld door vrouw.

St. Niet te Kraken

14 december 1963. Ajax komt op bezoek in onze koekstad op deze ijskoude decemberavond met een gevoelstemperatuur van -10 graden. Een historische avond want het is de eerste keer in de historie van de eredivisie dat beide ploegen elkaar treffen. Nog geen half jaar eerder promoveerde Go-Ahead voor het eerst sinds de intreding van het betaalde voetbal naar de hoogste divisie.

Het werd in twee opzichten een memorabele avond.

Ten eerste wint Go-Ahead met 1-0 door een doelpunt van Chris de Vries tegen het grote en machtige Ajax met namen als Piet Keijzer, Sjaak Swart, Bennie Muller en Cees Groot in het elftal. Maar nog opvallender was het moment waarop de scheidsrechter noodgedwongen de wedstrijd moest stil leggen.

Onder de duizenden toeschouwers in het uitverkochte stadion bevond zich een vrouwelijke supporter die het niet eens was met een scheidsrechterlijke beslissing.

De jonge vrouw gooide een appel naar scheidsrechter van de Veer welke belande op zijn keel. De man in het zwart ging tegen de vlakte en moest worden behandeld. De vrouwelijke dader werd direct afgevoerd door de politie. Na enkele minuten kon de wedstrijd worden hervat.

Als deze vrouw nog leeft loopt er dus een Deventer vrouw, van nu midden zeventig, rond die 50 jaar geleden gearresteerd is door de politie omdat ze een scheidsrechter een appel tegen het hoofd gegooid heeft tijdens een wedstrijd tegen Ajax.

Als iedereen nou even zijn of haar moeder of oma vraagt waar zij was op zaterdagavond 14 december 1963……

Hieronder treft u beelden van de betreffende wedstrijd. Vanaf 2:05 zit u het incident en het afvoeren van de vrouw door de politie. (tip: Geluid uit)

Author:
Stichting Niet te Kraken

4 Reacties

 1. albert
  albertBeantwoorden
  3 juli 2013 at 17:04

  die vrouw kom ik nog wel tegen de achternaam peters

 2. albert
  albertBeantwoorden
  3 juli 2013 at 17:05

  deze wedstrijd was ik er ook het gebeurde aan de kant van de vetkampstraat naast het doel

 3. Leon
  3 juli 2013 at 22:09

  Geweldig verhaal. Een interview met de vrouw lijkt me geweldig.

 4. Harrie
  HarrieBeantwoorden
  8 juli 2013 at 09:39

  Wil deze vrouw zich melden?

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>