Verhalen archief
Stichting Niet te Kraken

Op 7 mei 1978 is Go Ahead Eagles voor veertien dagen naar Indonesië vertrokken. De hele A-selectie is mee, op twee spelers na: Mario Vušković vertrekt meteen na de competitie op vakantie naar zijn vaderland Joegoslavië, terwijl Dick Schneider (gehuurd van Feyenoord) nog met Go Ahead Eagles in onderhandeling is over een definitieve overgang naar Deventer. De groep wordt aangevuld met vijf spelers van het tweede elftal, de zogenoemde C-selectie: keeper Arjan Kluitenberg en verder Louis van Nuissenburg, Harry Oosterwijk, Harry Roseboom en Henk Seubers.

Bob Maaskant is als manager inmiddels de opvolger van de naar Feyenoord vertrokken Peter Stephan en fungeert tijdens de trip als coach. Het contract van Henk van Brussel, die Go Ahead Eagles nota bene als ‘interim’ in de Eredivisie heeft gehouden (Wiel Coerver was tussentijds na een hartoperatie afgehaakt), is niet verlengd. Hij gaat dan ook niet meer mee. Verder bestaat het gezelschap uit de bestuursleden Eggink en Bouvy, alsmede clubarts Ab Rozijn en verzorger Jan Ebbink. Er staan vijf wedstrijden op het programma, maar na het zeldzaam spannende competitieslot vormt de reis ook vooral een welkome vorm van ontspanning.

Stichting Niet te Kraken
Go Ahead Eagles ontspant in Jakarta. Vanaf links Ab Rozijn, Jan Ebbink, een Indonesische begeleider en John Oude Wesselink. Foto: collectie Louis van Nuissenburg

Go Ahead Eagles landt in Jakarta, waar ook de eerste twee wedstrijden gespeeld zullen worden. Tegenstanders zijn het nationale Indonesische B-elftal en twee dagen later het A-elftal. Beide duels vinden plaats in het immense stadion Utama Senayan (tegenwoordig stadion Gelora Bung Karno), dat dan nog een capaciteit van 120.000 toeschouwers heeft. Zij betalen een toegangsprijs van respectievelijk 5.000 (VIP West), 2.500 (VIP Oost), 1.500 (klasse I), 750 (klasse II) en 300 roepia (klasse III). Een mooi tijdsbeeld. Kaarten voor een thuiswedstrijd van Persija Jakarta, dat nu in het Gelora Bung Karno-stadion speelt, variëren anno 2018 in prijs van 200.000 (VIP West) tot 65.000 (categorie 3) roepia, ongeveer € 12 respectievelijk € 3,90.

Op 10 mei, bij de eerste wedstrijd tegen Indonesië B (officieel PSSI Banteng geheten), is het stadion volgens het Deventer Dagblad gevuld met liefst 100.000 toeschouwers. Kennelijk brengt die ambiance Go Ahead Eagles niet van zijn stuk, want na een ruststand van 1-3 staat er na negentig minuten een uitslag van 2-7 op het scorebord. Volgens de Indonesische krant Kompas worden de eigen mannen flink “geschoren”, en dat komt slecht uit, nu het team in voorbereiding is op de Asian Games. De krant houdt het er maar op dat het team nog erg jong is en de samenwerking nog beter moet. Een elftal uit de Nederlandse Eredivisie, met technisch betere en fysiek sterkere spelers en een goede organisatie, is dan een maatje te groot. Op het snelle spel van de Nederlandse gasten heeft PSSI Banteng geen antwoord. De ploeg staat dan ook frequent onder druk, maar schept zich toch af en toe kansen.

Bij Go Ahead Eagles blijft Kees van Kooten de hele wedstrijd aan de kant, na de blessure die hem (bijna) de competitiewedstrijd tegen FC Amsterdam heeft gekost. Het eerste doelpunt valt niettemin al na vier minuten. Linksbuiten Jo Körver speelt zich vrij en schiet de bal met rechts met een boog in de linkerhoek van het doel van keeper Purwono, die aan de grond genageld staat. Wel zorgt Djoko Malis in de vijftiende minuut voor de gelijkmaker met een volley uit een voorzet van Hadi Ismanto. Zeven minuten later blundert Purwono bij een gemakkelijk afstandsschot van Wim Woudsma. Körver tekent nog voor rust een derde Deventer doelpunt aan.

Een kwartier na rust pakt Go Ahead Eagles de draad weer op, wanneer Stef Walbeek de bal inkopt na een assist van Martin Koopman. Daarna gaat het hard. In korte tijd laten Jan Groeneweg (één keer met het hoofd uit een hoekschop en één keer uit een mislukte voorzet) en Teun Kist het net nog drie keer trillen. De Deventenaren worden na het laatste fluitsignaal beloond met een staande ovatie. Volgens Kompas komen de laatste drie Deventer goals trouwens allemaal op naam van Groeneweg.

Stichting Niet te Kraken
Verslag uit Kompas van 11 mei 1978 met een foto met een van de doelpunten van Jan Groeneweg.

Opstelling Go Ahead Eagles: Nico van Zoghel (Arjan Kluitenberg); Martin Koopman, Teun Kist, Stef Walbeek (Bert Strijdveen), Dwight Lodeweges; Jacques van der Pas, Henk Seubers (Harry Roseboom), John Oude Wesselink (Harry Oosterwijk); Jan Groeneweg, Wim Woudsma, Jo Körver

Go Ahead Eagles verblijft in Jakarta in het Sahid Jaya Hotel. Van daaruit wordt de omgeving verkend, vooral de Kota Tua (‘Oude Stad’), waar nog veel herinnert aan de tijd dat Jakarta (als Batavia) dienst deed als het Aziatische hoofdkantoor van de VOC. Ook wordt in deze eerste dagen de Taman Mini Indonesia Indah (Miniatuurpark van het mooie Indonesië) bezocht, een park en openluchtmuseum in de Indonesische hoofdstad, waar een overzicht te zien is van de vele culturen in het land.

Stichting Niet te Kraken
Stef Walbeek, clubarts Ab Rozijn en Louis van Nuissenburg in het hotel. Foto: collectie Louis van Nuissenburg.

(Met dank aan Ali Buschen en Edwin Klok – Wordt vervolgd.)

Film

Van deze reis van Go Ahead Eagles naar Indonesië weken is eerder dit jaar een film opgedoken. Na afloop van deze zevendelige serie verhalen zal de stichting Niet te Kraken deze film presenteren.