De held van Dublin

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Wij nemen u mee terug naar 8 december 1935. Na enkele onverwachte goede resultaten is Nederland in de ban van het Nederlands Elftal. De kranten puilden uit van de berichten over de aankomende wedstrijd tegen Ierland in Dublin. Met grote koppen als: 'Vol verwachting klopt ons hart' wordt volop stemming gemaakt. Nederland zal zondag 8 december massaal voor de radio zitten om het live verslag te volgen.

Hoewel de verwachting niet al te hoog gespannen waren tegen de ervaren profs van Ierland hoopte heel Nederland op een goede dag van keeper Leo Halle en dus op een positief resultaat. 'Op Leo Halle is onze hoop gevestigd' viel er te lezen in de krant voorafgaande aan de wedstrijd. En 'onze' Leo Halle maakte deze verwachtingen meer dan waar.

 

hallehoop

Onder barre omstandigheden (wind, regen en een modderig veld) was het lang een gelijk opgaande strijd. In de tweede helft bij een stand van 3-3 kreeg Nederland een strafschop tegen. De Ier O' Reilly stond oog in oog met Leo Halle. De reus van Deventer stond tot zijn enkels in de modder. O'Reilly nam een aanloop en schoot krachtig in de hoek. Halle dook als een leeuw op zijn prooi naar de bal en kon deze nog maar net voor de doellijn stoppen. De bal glibberde echter weer het veld in en net op tijd kon hij de bal nog een keer weg stompen. Dit moment was de ommekeer in de wedstrijd. Nederland scoorde in de resterende minuten nog twee keer en won uiteindelijk zeer verrassend met 3-5 van de Ierse profs.

Na de wedstrijd was zelfs het thuispubliek zodanig onder de indruk van de verrichtingen van keeper Halle dat het Ierse publiek hem op de schouders naar de kleedkamers droegen. Een beeld dat zodanig tot de verbeelding sprak dat hierover uitvoerig verslag werd gedaan in de krant van de volgende dag.

B9LdrNBCEAErY8A

Hoewel Leo Halle al populair was voor deze wedstrijd nam zijn populariteit hierna ongekende, bijna mythische, vormen aan. De doelman van Go-Ahead bezette de voorpagina's van alle landelijk bladen en na eerder bestempeld te zijn als de leeuw van Milaan, de reus van Deventer en de matador van het Oosten was hij vanaf dat moment ook 'de held van Dublin'.

heldvdublin

 

Hoeveel indruk deze heldendaad heeft gemaakt onder voetbal minnend Nederland blijkt wel uit het feit dat precies 25 jaar na dato de strafschop tijdens een spelshow op televisie, ter nagedachtenis op dit historische moment, werd overgespeeld door dezelfde hoofdrolspelers. De Ier O'Reilly werd speciaal overgevlogen om in de T.V. studio nogmaals vanaf 11 meter te trachten Leo Halle te passeren. Dit alles onder toeziend oog van dezelfde scheidsrechter.

Ook dit maal wist O'Reilly niet te scoren. Halle (inmiddels ruim in de vijftig) plukte de bal, in maatkostuum, met een sierlijke duik voor de doellijn weg.

 

hallespelshowClipboard02

 

 

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>