Verhalen archief
Stichting Niet te Kraken

NAC ontstond op 19 september 1912 na een fusie tussen NOAD (Nooit Opgeven Altijd Doorzetten) en ADVENDO (Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning). De samenvoeging van beide clubnamen leverde NAC (Noad Advendo Combinatie) op. De volledige naam is dus ‘Nooit Opgeven Altijd Doorzetten Aangenaam Door Vermaak En Nuttig Door Ontspanning Combinatie’. Tot op heden de op éénnalangste clubnaam ter wereld.

In 1921 werd NAC voor het eerst en voor het laatst kampioen van Nederland. Het kampioenschap werd behaald door Go-Ahead in Deventer tijdens de laatste speelronde op 25 mei pijnlijk met 0-3 te verslaan. De 0-3 werd gemaakt door de naamgever van het huidige NAC stadion: de legendarische Rat Verlegh.

NAC Kampioen

NAC Kampioen

Na het behaalde kampioenschap ging NAC de titel verzilveren door vriendschappelijke wedstrijden te spelen tegen gerenommeerde internationale tegenstanders. Opvallend genoeg besloot NAC om het team te versterken door de Go-Ahead spelers Roetert en Hulsman (beide internationals) uit te nodigen als gastspelers. Desalniettemin werd kansloos verloren van de Tsjechische kampioen Sparta met 10-1.

NAC met Go Ahead spelers

NAC met Go-Ahead spelers

Een jaar later streden beide clubs wederom om het Nederlands kampioenschap doordat zowel NAC als Go-Ahead districtskampioen werden. Op 7 mei 1922 stond Go-Ahead – NAC op het programma. De Deventenaren waren gebrand op een overwinning na de pijnlijke nederlaag van vorig jaar. Go-Ahead wist een 0-1 achterstand om te buigen naar een 3-1 overwinning met goals van Pijpenbroek, van Putten en Roetert. De 0-1 kwam van de voet van Verlegh. Go-Ahead zou uiteindelijk op 9 juli 1922 haar 2e landstitel behalen door ‘Blauw-Wit’ te verslaan in een beslissingswedstrijd in Hilversum.

Nu ruim 90 jaar later strijden twee prachtige arbeidersclubs met beiden een indrukwekkende historie wederom tegen elkaar. Dit maal helaas niet om de landstitel, maar om een plekje terug te verdienen op het niveau waar ze beiden thuishoren. Het hoogste niveau.

Met dank aan: NAC Museum .