Een vergeten naam uit de jaren ’20

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Gradus van Putten. Een naam waar bij weinig mensen heden ten dage een belletje gaat rinkelen. Toch is het een man met een bijzondere Go Ahead geschiedenis.

BWeEkeqCEAIF9Zu

Van Putten maakte deel uit van het succesvolle Go Ahead elftal dat in 1922 landskampioen werd en vele malen Oostelijk kampioen werd. Het team barstte van de talenten. Samen met de internationals Gerrit Hulsman, Jan Halle en Wim Roetert was hij een van de dragende spelers van het team. Een makkelijk scorende en robuuste aanvaller met een krachtig schot.

Gerrit Hulsman was in 1922 net vanwege heimwee teruggekeerd bij Go Ahead van een min of meer mislukt uitstapje van een jaar naar Feyenoord. Het weerhield van Putten niet om precies in dat jaar in te gaan op een aanbod van de Friese voetbalclub Frisia uit Leeuwarden om zijn geluk te beproeven in het hoge Noorden. Het vermoeden was al snel dat van Putten enkel vanwege financiële redenen naar het Noorden afreisde. Iets wat in die tijd ten strengste verboden was. Voetbal was nog een amateursport en spelers mochten op geen enkele wijze een vergoeding krijgen. Net zoals destijds bij Hulsman besloot de voetbalbond een onderzoek in te stellen. Dit leverde echter geen harde bewijzen op.

vanputten19250909

Op 20 september 1924 werd in de landelijke pers, de Telegraaf, bericht over een overgang van van Putten van Go Ahead naar de Leeuwarder voetbalvereniging Frisia.

putten-19240921 Algemeen Handelsblad

In dat jaar werden zowel Go Ahead als Frisia district kampioen en zouden dus later tegen elkaar uitkomen in de kampioenscompetitie. HBS uit Den Haag zou dat jaar landskampioen worden. Van Putten groeide al snel uit tot een van de sterspelers van Frisia. En behaalde zelfs de selectie van Noord Nederland.

putten-1925 Noordelijk Elftal

De wedstrijd tegen Go Ahead om het Nederlandse titel verloor Frisia met van Putten in de basis kansloos met 9-2. Zijn voormalige teammaat Hulsman speelde hem 90 minuten uit de wedstrijd. De return moest van Putten helaas aan zich voorbij laten gaan vanwege een eerder opgelopen bronchitis.

Een jaar later keerde Gradus van Putten weer terug naar Deventer om daarna weer (met succes) uit te komen voor Go Ahead. Het verhaal wil dat zijn vrouw heimwee kreeg en niet kon aarden in Friesland. 

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>