De leeuw van Nijverdal

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

We kennen allemaal de leeuw van Deventer. De bijnaam van de legendarische keeper van Go-Ahead en het Nederlands Elftal in de jaren '30, Leo Halle.

In de jaren '50-'60 was er echter een keeper die zichzelf met trots ook 'de Leeuw' noemde. De Leeuw van Nijverdal, in dit geval. We hebben het hier over Kas Woudsma. Vader van de latere Go Ahead Eagles-speler Wim Woudsma.

Toen Leo Halle stopte met zijn actieve voetbalcarrière ging zijn succesvolle optreden tussen de palen naadloos over in een uiterst succesvolle trainerscarrière. Hij werd een gewild trainer op het allerhoogste amateurniveau en kreeg al snel de bijnaam "kampioenenmaker' omdat hij met opvallend veel verenigingen kampioen werd. In 1956, toen hij 50 was, trainde hij zelfs drie clubs tegelijk. Namelijk V.V. Wijhe, M.S.C. Meppel en D.E.S. uit Nijverdal. Bij DES (een zaterdagvereniging) keepte Kas Woudsma. Woudsma was een uiterst fanatiek en getalenteerde keeper, die met de specifieke training van 's lands beste keeper van weleer uitgroeide tot een uitmuntende keeper.

Kas Woudsma keepte, uit geloofsovertuiging, niet op zondag. Hierdoor ging hij niet in op de vele, en financieel aantrekkelijke, aanbiedingen die hij kreeg van profclubs uit de regio. Wel werd hij geselecteerd voor het Nederlands zaterdagelftal, waar hij in totaal 28 keer voor uitkwam. Al gauw kreeg Kas Woudsma de bijnaam 'de leeuw van Nijverdal' vanwege zijn link met Leo Halle maar uiteraard ook vanwege zijn eigen keeperskwaliteiten en zijn optredens in het Nederlands zaterdagelftal.

Het voetbalvirus van vader Kas sloeg over op zijn kinderen. Zoon Wim bleek het meest getalenteerd. Al vanaf zeer jonge leeftijd bracht hij Wim de fijne kneepjes van het voetballen bij. En met succes. Wim Woudsma speelde tussen 1976 en 1989 maar liefst 376 competitiewedstrijden voor Go Ahead Eagles om daarna bij NEC zijn profcarrière af te sluiten. Vader Kas kwam resoluut alleen op zaterdag kijken. Wim speelde na zijn profcarrière nog bij De Zweef en werd daarna trainer bij o.a. De Zweef, Go Ahead Eagles en Hulzense Boys.

CFrfAU0XIAAZGp6

Wim Woudsma in het roodgeel.

In Nijverdal en omstreken is Kas Woudsma nog steeds een begrip. Voetbalvereniging de Zweef, waar Woudsma na zijn keeperscarrière net als zijn beroemde leermeester trainer werd, organiseert vanaf 1987 jaarlijks het Kas Woudsma toernooi. Een toernooi voor C-junioren. Een prachtig eerbetoon aan de Leeuw van Nijverdal. De aftrap wordt traditiegetrouw elk jaar verricht door een lid van de familie Woudsma.

Kas Woudsma overleed in 2003 op 74-jarige leeftijd.

Elftalfoto V.V. D.E.S. 1949-1950 met keeper Kas Woudstra

Elftalfoto V.V. D.E.S. 1949-1950 met keeper Kas Woudsma. bron (www.vvvdes.nl)

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>