De oudste derby van de hedendaagse eredivisie

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Go-Ahead en Heracles. Twee clubs uit het Oosten met beiden een historie die teruggaat tot begin vorige eeuw. Hoewel onder de supporters de wedstrijden tegen PEC en FC Twente meer leven, als zijnde een derby, heeft de wedstrijd van vandaag tegen Heracles het meeste recht op de titel derby. Sterker nog samen met NEC-Vitesse is het de oudste derby van de hedendaagse eredivisie.

Heracles en Go-Ahead tonen daarnaast veel overeenkomsten. In Almelo werd net als in Deventer al heel vroeg gevoetbald in clubverband. In de begintijd van het voetbal werd de sport exclusief beoefend door mensen van goede komaf. Waar Deventer in die tijd UD had, had Almelo Oranje Nassau. Later, begin 1900, werd er in zowel Almelo als Deventer een arbeidersclubje opgericht, onder hoongelach van de elite. In beide gevallen overklasten de arbeiders na enkele jaren de eliteverenigingen in zowel prestaties als ledenaantallen. Heracles was de arbeiders club uit Almelo en Go-Ahead die van Deventer. Vanaf 1915 gold Go-Ahead als de onbetwiste kampioen van het Oosten. Een vluchtige blik op wikipedia, leert ons dat Go-Ahead vanaf 1915 tot de 2e wereldoorlog maar liefst 15x kampioen van het Oosten werd. Heracles behaalde in deze periode 4x de oostelijke titel. Je kunt je voorstellen hoeveel derby’s er in het verleden al zijn uitgevochten op hetzelfde historische veld waar nu nog steeds wordt gespeeld, aan de Vetkampstraat. 

De Heracliden betraden veelal met knikkende knieën het veld in Deventer om deze anderhalf uur later meestal zonder punten en ontgoocheld weer te verlaten. Vanaf dit jaar is deze derby van het oosten gelukkig weer in ere hersteld. Een historische affiche tussen twee prachtige voetbalclubs, die hopelijk nog vele jaren stand gaat houden.

Om u een indruk te geven van de suprematie van Go-Ahead treft u hieronder een foto en bijschrift uit de krant van november 1934 aan, met daarbij de stand van dat moment. Voor een leesbaar formaat moet u even op het artikel klikken.

November 1934

November 1934

Laten we hopen dat oude tijden weer gaan herleven.

dank aan: website Heracles, algemeen Handelsblad, wikipedia.

Author:
Stichting Niet te Kraken

één Reactie

  1. 6 november 2013 at 18:58

    […] wedstrijd tegen Heracles ingehaald. We berichtten u eerder al over de historie van deze oudste derby van het […]

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>