Deventenaar meest invloedrijke bestuurder van Nederland.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Deventer was in de jaren ’30 één van de voetbalhoofdsteden van Nederland. Onze roodgele jongens heersten op de groene mat. Dit resulteerde in vele Oostelijke kampioenschappen en zelfs 2 landelijke kampioenschappen. Maar niet alleen op het veld was Deventer heer en meester. Ook buiten het veld waren destijds enkele Deventenaren zeer invloedrijk en machtig. Uiteraard kennen we allemaal Han Hollander. Een geboren en getogen Deventenaar en de bekendste radioverslaggever van zijn tijd. Met name vanwege zijn live-sportverslagen op de radio verwierf hij landelijke bekendheid. Hij kon spelers maken en breken. Er was nog geen T.V. dus wat Hollander vertelde werd gezien als de waarheid. Ongetwijfeld heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de heldenstatus van Leo Halle, destijds keeper van Oranje.

Daarnaast hadden we een echte voetbalbobo en bondsvoorzitter met zeer veel gezag en invloed. Een zeer invloedrijke man. Een Deventenaar die zich omhoog gewerkt had tot topbestuurder bij vele bonden en commissies. Uiteindelijk schopte hij het tot Voorzitter van de KNVB district Oost en landelijk Vicevoorzitter van de KNVB. We hebben het over Steven Coldeweij. Velen zullen deze naam niet veel zeggen, maar het is zeker de moeite waard het indrukwekkende levensverhaal van deze man eens onder de loep te nemen.

Steven Coldeweij werd geboren in Deventer in het jaar 1881. Het kwam in een gespreid bedje terecht en werd grootgebracht met de welbekende gouden paplepel. De familie Coldeweij stamde rechtstreeks af van de familie Bussink, u weet wel ‘die van die koeken’. Destijds een zeer goed draaiend bedrijf. De vader van Steven was directeur en mede eigenaar. Twee broers van Steven namen de fabriek later over. Steven zelf beliep een andere, eveneens succesvolle, weg.

Alsof het nog niet genoeg was trouwde hij met een dochter van de bekende Deventer drogistenfamilie van Gerrevink die meerdere succesvolle winkels runden in Deventer en omstreken. Financieel hoefde hij zich dus absoluut geen zorgen te maken. Coldeweij werd in zijn jeugd lid van U.D., waar hij enkele jaren actief was als spil. Hoewel hij aardig kon voetballen had hij al snel in de gaten dat zijn talenten meer tot zijn recht kwamen buiten het veld. Hij werd scheidsrechter en later voorzitter van deze club. U.D. was in die periode de club met het meeste aanzien en een echte elitevereniging. Enkel mensen met enig aanzien konden lid worden. Toen eind jaren ’10 Go-Ahead U.D. voorbijstreefde, door o.a. in 1917 landskampioen te worden, was dit voor Steven dan ook een reden om eens bij Go-Ahead aan te kloppen.

Een man als Coldeweij bij arbeidersvereniging Go-Ahead lag niet erg voor de hand. Go-Ahead was daarom terughoudend en een echte bestuursfunctie heeft hij dan ook nooit gehad. Toch zorgde Steven er voor dat hij met zijn invloed en rijkdom onmisbaar werd. Hij zorgde persoonlijk voor een lening voor verbouwing van het stadion, regelde baantjes voor de spelers, en werd lid van diverse commissies en organisaties binnen de club.

Afbeelding

Ongeveer gelijktijdig begon hij zeer succesvol aan zijn carrière bij de KNVB. Hij schopte het uiteindelijk tot landelijk vicevoorzitter en voorzitter van de regio Oost. Go-Ahead begreep dat deze man te vriend gehouden moest worden en zo werd Coldeweij een graag geziene gast. Toen hij 25 jaar bestuurder was bij de KNVB organiseerde Go-Ahead een groot feest voor hem. Hij werd thuis, aan de Singel 18 te Deventer, opgehaald met een open koets en in het stadion werd hij groots gehuldigd.

Coldeweij gehuldigd

Coldeweij gehuldigd

In 1930 had hij een belangrijke rol in de organisatie van het kampioensfeest. Dit werd zo’n groot succes dat hij daarna jaarlijks groot opgezette liefdadigheidswedstrijden organiseerde in het Go-Ahead Stadion. Hier deden jaarlijks duizenden sporters aan mee in verschillende disciplines. De opbrengsten gingen in zijn geheel naar de armen. Midden jaren ’20 was hij ook voorzitter van het Nederlands Elftal commissie en had hierdoor inspraak bij de selectie benoeming. Het verhaal gaat dat hij er persoonlijk voor zorgde dat Wim Roetert, speler van Go-Ahead en al in de 30, zijn eerste en tevens laatste wedstrijd mocht spelen in het Nederlands Elftal.

Roetert had destijds een sportzaak naast een winkel van van Gerrevink die Coldeweij runde en was goed bevriend met Coldeweij. Steven Coldeweij was een duizendpoot. Een man met vele officiële functies binnen tal van verenigingen, besturen en commissies en daarnaast runde hij ook nog een van de winkels van van Gerrevink aan de grote Overstraat in Deventer. Het leverde hem vele onderscheidingen en erelidmaatschappen op en uiteraard een indrukwekkend en interessant levensverhaal. Hij stierf uiteindelijk in het Deventer ziekenhuis op 70 jarige leeftijd, in 1952. In de landelijke krant werd hiervan uiteraard uitgebreid melding gedaan. In het artikel hieronder treft u voor de volledigheid ook een overzicht van zijn vele functies en onderscheidingen aan.

Afbeelding

Tot slot wil ik u wijzen op een fotoalbum, vermoedelijk geschonken door Wim Roetert aan Steven Coldeweij ter ere van zijn 25 jarig jubileum als KNVB bestuurder en later door een nakomeling geschonken aan het Stadsarchief van Deventer. Het fotoalbum is hier in te zien.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>