Onlangs zijn wij exclusief in het bezit gekomen van unieke wedstrijdbeelden van Go-Ahead uit 1922. Voor zover wij hebben kunnen nagaan zijn dit de oudste nog bestaande bewegende beelden. Ze komen van een originele film die destijds alleen in de bioscoop te zien was. De beelden zijn daarna nooit meer vertoond en nu, 93 jaar later, hebben wij de eer om de beelden weer openbaar te mogen maken.
De opnames zijn gemaakt bij een thuiswedstrijd tegen Blauw-Wit. Een wedstrijd uit de kampioenscompetitie van het seizoen 1921-1922. De beelden spreken verder voor zich, maar voordat u het filmpje gaat kijken willen wij u alvast wat achtergrondinformatie meegeven over deze periode.
Go-Ahead was in het begin van de jaren ’20 heer en meester in de oostelijke competitie. Al zeven maal achtereen werden de ‘roodgele mannen’ kampioen. Zo bleven ze ook in het seizoen 1921/1922 de concurrenten (waaronder Heracles, Sportclub Enschede, UD en Vitesse) ruim voor. Als oostelijk kampioen mocht Go-Ahead daardoor strijden om het nationale kampioenschap tegen de andere districtkampioenen Be-Quick (Noord), NAC (Zuid) en het Amsterdamse Blauw-Wit dat o.a. Ajax en Feijenoord achter zich wist te houden.
Tot 1920 speelde Go-Ahead haar thuiswedstrijden op het terrein op de Ossenweerd, aan de uiterwaarden ter hoogte van de huidige spoorbrug. In 1920 verhuisde men naar de Veenweg en bouwde er, zeker voor die tijd, een prachtige houten tribune die u ook op de film goed kunt zien. Tot op de dag van vandaag speelt Go-Ahead op deze locatie nog steeds haar thuiswedstrijden. De houten tribune maakte echter in 1934 plaats voor de huidige hoofdtribune.
De wedstrijd op de film (Go-Ahead – Blauw-Wit) werd gespeeld op 25 juni 1922. Aanvankelijk zou er worden gespeeld op Hemelvaartsdag 25 mei, maar toen werd de wedstrijd op het laatste moment afgelast vanwege extreme hitte. Dit tot grote ergernis van de vele reeds afgereisde uitspelers en -supporters.
In een spannende wedstrijd werd onder het toeziend oog van duizenden supporters met 1-0 gewonnen door een doelpunt van Pijpenbroek. Go-Ahead ging door deze overwinning Blauw-Wit voorbij op de ranglijst en stond na 6 gespeelde wedstrijden bovenaan.
In het Deventer Dagblad van de dag na de wedstrijd werd nog melding gemaakt van het feit dat er opnames werden gemaakt van deze wedstrijd en dat deze ‘reeds hedenavond in het Luxor-theater vertoond zal worden’. Juist deze film is nu dus in ons bezit. Een film die in alle opzichten een prachtig tijdsbeeld weergeeft.
Een camera was nog een onbekend en vooral eng voorwerp. Het is duidelijk te zien dat de spelers en ook het publiek zich geen raad wisten op het moment dat de camera op hun gericht werd met prachtige reacties als gevolg. Juichen deed men destijds nog door met een hoed of pet te zwaaien of door een rondedans te doen uit pure vreugde. In de rust werd massaal geparadeerd op het veld. Al dan niet met echtgenote aan de arm. De welgestelden zaten op de overdekte tribune, terwijl de minder bedeelden langs de kant van het veld een mooi plekje moesten zien te krijgen. Slimmeriken brachten een krukje mee zodat ze achteraan de rij toch nog iets konden zien. Dit alles valt te zien in de film uit 1922.
Aan het einde van de competitie eindigde Go-Ahead uiteindelijk in punten gelijk met Blauw-Wit, maar had Go-Ahead een beter doelsaldo. Volgens de KNVB-reglementen mocht het doelsaldo echter niet de doorslag geven, maar werd door het bondsbestuur later beslist dat zich Go-Ahead alsnog kampioen van Nederland mocht noemen. Opvallend genoeg was het Go-Ahead dat het er hier niet mee eens was en een beslissingswedstrijd voorstelde, omdat men op ‘een eerlijke manier’ kampioen wilde worden. Deze beslissingswedstrijd werd op 9 juli gespeeld op neutraal terrein in Hilversum en werd pas in de tweede verlenging beslist door een laat doelpunt in de 117e minuut van Wim Roetert. Hiermee werd in 1922 de tweede landstitel van Go-Ahead een feit, 20 jaar na de oprichting van de club.
Op het complex van D.V.V. Go-Ahead aan de Rielerenk hangt nog steeds een prachtig vaandel met daarop een wedstrijdmoment van de beslissingswedstrijd, welke geschonken werd door de Deventer burgerij aan de club ter ere van het behaalde kampioenschap en het 20-jarig jubileum.
Met deze wetenschap ben ik ervan overtuigd dat ook u de waarde van het unieke filmpje weet in te schatten. Ik wens u dan ook veel kijkplezier.
Hieronder de hoofdrolspelers van destijds op een rijtje.
N.B. Ook van de beslissingswedstrijd in Hilversum zijn beelden. Deze zijn hier te bekijken.