Verhalen archief
Stichting Niet te Kraken
Een uitverkochte Adelaarshorst is tegenwoordig goed voor ca. 10.000 bezoekers. Een respectabel aantal voor een stad met honderdduizend inwoners.

Toch waren er tijden dat Go-Ahead (Eagles) meer dan het dubbele aan toeschouwers trok. Eind jaren ’60 tot begin jaren ’70, toen Deventer zo’n zestigduizend inwoners had, puilde het Go-ahead stadion aan de Vetkampstraat met regelmaat uit en was een uitverkocht huis goed voor 24.500 bezoekers. Go-Ahead trok bezoekers tot ver buiten de stadsgrenzen. Van Nijverdal tot Harderwijk en van de Veluwe tot Kampen.

Het absolute record tijdens een thuiswedstrijd van Go-Ahead in het betaalde voetbal dateert van 16 maart 1969. Go-Ahead – FC Twente. Twente was op dat moment koploper in de eredivisie en Go-Ahead bezette de 4e plek vlak achter Ajax en Feyenoord en een voorsprong van 7 punten op de nummer 5 (PSV). Na 23 gespeelde wedstrijden was het dus duidelijk dat de strijd om de landstitel zou gaan tussen Twente, Ajax, Feyenoord en Go-Ahead. De derby van het Oosten ging dus ergens om en de rivaliteit was groot tussen beide Overijsselse clubs. Ver van te voren was de wedstrijd uitverkocht. Toen de wedstrijd werd uitgesteld vanwege slecht weer en de vraag naar extra kaartjes bleef aanhouden werd besloten om vier extra noodtribunes te plaatsen die afkomstig waren van de Deventer IJsbaan waar vlak daarvoor het W.K. schaatsen had plaatsgevonden. Hierdoor konden 1.500 extra plaatsen worden gecreëerd die, ondanks de hoge prijs van 10 gulden per stuk, binnen no-time verkocht werden. Op 16 maart 1969 zaten dus 26.000 betalende supporters op de tribune tijdens de derby van het Oosten met als inzet de landstitel.

Stichting Niet te Kraken

Op foto’s van de wedstrijd zien we bomvolle tribunes en de sfeer moet geweldig zijn geweest. De fanatieke en uitbundige taferelen op de tribunes hadden zijn effect en sloegen over op de Go-ahead-spelers, die vol passie streden om elke meter. Ook het arbitrale trio leek onder de indruk en lieten veel, in het voordeel van de thuisclub, doorgaan. Go-Ahead kwam snel op voorsprong door een vermeend buitenspel doelpunt wat voor veel ophef en opstootjes zorgde zowel binnen als buiten de velden. De toon was gezet. Go-Ahead was heer en meester op het veld. Het middenveld met o.a. uitblinkers Nico Rijnders en Koos Knoef overklasten de Twentenaren. Voorin waren met name Wietse Veenstra en Oekie Hoekema de verdedigers keer op keer de baas. Toen het laatste fluitsignaal ging stond er maar liefst 4-0 op het scorebord. Een waar volksfeest barstte los op de tribunes.

Go-Ahead bleek dit seizoen een ‘reuzendoder’ te zijn. De kolkende tribunes bezorgde elk tegenstander knikkende knieën. Naast FC Twente werden ook Ajax, Feyenoord en PSV afgedroogd in Deventer. Uiteindelijk werd Feyenoord dat seizoen landskampioen en eindigde Go-Ahead op de vierde plek.

Tegenwoordig zijn we terecht trots en zeer tevreden met tienduizend toeschouwers op de tribune, maar mochten in de toekomst de successen gaan toenemen en de capaciteit van het stadion wederom worden uitbreid dan heeft het verleden aangetoond dat er zo maar elke thuiswedstrijd 25.000 toeschouwers op de tribune kunnen komen. Go Ahead Eagles is een ‘sleeping giant’, die dit seizoen hopelijk weer een beetje wakker wordt geschud.

opstootje

16 maart 1969. Go-Ahead – FC Twente. Opstootje rondom de grensrechter, na een vermeend buitenspel doelpunt.

hoekema-scoort

16 maart 1969. Go-Ahead – FC Twente. Hoekema scoort. Rechts in de hoek één van de 4 noodtribunes. (Foto’s: Nationaal Archief)