Roodgele brief (58)

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Kom op dan.

Dag Buitenkantjelinks,

Bedankt voor je brief.

Vier keer scoren, in een uitduel nog wel. Tegen een ploeg in vorm. Dat zijn klinkende cijfers, hoor. Ik heb gisteren, eerlijk gezegd, geen minuut van de wedstrijd gezien. Even nog heb ik het schakelprogramma geprobeerd, maar dat kon mij niet bekoren. Nietszeggende en onbelangrijke potjes met lege tribunes en kunstgras. Van spanning is er al een tijdje geen sprake meer in de Jupiler League. Het is voor enkele clubs alleen nog van belang om er voor te zorgen dat de vorm en de fitheid optimaal is voor de play-offs. Go Ahead Eagles is aardig op de goede weg, lijkt het. Laat de play-offs maar alvast beginnen.

De #komoptan promotietour van de club draait inmiddels op volle toeren. Ik zag gisteren voorbij komen dat #komoptan zelfs even 'trending topic' was op twitter. Dat verbaast mij niets. Ik denk dat alleen door het gebruik van #komoptan door de officiële accounts van GA Eagles een vermelding in de top 10 al gehaald wordt. Net op het punt dat ik bij mij zelf dacht 'het mag nu wel even wat minder' zag ik zojuist het filmpje over mevrouw van Brug. De vorige filmpjes waren ook aardig, maar hadden wel een vrij hoog SBS6 of "All you Need is Love" gehalte. Het muziekje, de sfeerbeelden, net iets over de top. Maar deze van zojuist, die raakte mij.

Mevrouw van Brug deed mij denken aan mijn Oma. Pas geleden is zij overleden. Zij haalde net de 100 jaar niet. Het is bijna niet voor te stellen dat zij alle vier de kampioenschappen van Kowet in levende lijve heeft meegemaakt. En ook zij kon prachtig over Kowet vertellen. Ze kon aardig beschaafd Nederlands praten, maar zodra zij over Kowet begon, schakelde zij moeiteloos over in onvervalst plat Deventers. Een tijd lang dacht ik dat zij de enige was die nog echt Deventers kon praten. Maar mevrouw van Brug kan het ook. Zij spreekt 'kom op dan' en 'Go-Ahead' uit zoals het hoort en dan hoor je nog maar zelden. Dat lukt alleen als er generaties lang Deventers wordt gepraat binnen de familie, denk ik. Zoals je een Duitser nooit Scheveningen vloeiend zult horen zeggen en een Westerling nooit Høken op de juiste manier kunt laten zeggen, zo leer je een niet-Deventerse nooit komoptan op de juiste manier uitspreken. Op een oud filmpje uit 1936 hoorde ik Leo Halle laatst nog praten. Ook in onvervalst Deventers. Het mooiste dialect dat er is en ik hoor het nog maar veel te weinig. Ik hoop dat 'Rutgers en the Rocketsboys' meer van dit soort filmpjes maken. Filmpjes over de roots van Kowet, over de generaties die Kowet gemaakt hebben tot de prachtige en unieke volksclub die het nu nog steeds is.

Al scrollend door twitter zag ik gisteren nog een reactie voorbij komen van Humberto Tan. Hij begreep niet waar de kreet 'kom op Tan' nou plotseling vandaan kwam. Ik hoop maar dat hij niet denkt dat heel Deventer en omstreken hem persoonlijk aanmoedigt, om wat voor een reden dan ook.

Dan de kwestie Bekking. Ik ken deze beste man niet. Ook niet als oud-speler trouwens. Ik heb er dan ook geen mening over. Geef hem een eerlijke kans, zou ik zeggen. Laat hem zichzelf maar bewijzen. Het lijkt mij een ambitieus en fanatiek mannetje, dat zijn in ieder geval twee goede eigenschappen voor deze functie. Dat ze hem in Twente van alles naroepen nu hij daar vertrekt zegt meer over de club Twente dan over Bekking. "Grote Bekking" hoorde ik iemand zeggen. Prima, nog een goede eigenschap. Geen nobody, maar iemand die zich laat gelden. Ik hoop alleen wel dat ze hem tijdens het sollicitatiegesprek 'komoptan' en 'kowet' hebben laten uitspreken. Als dat er niet vloeiend in plat-Deventers uitkomt, had ik hem gelijk afgewezen.

Volgende wèke Volndam maar weer de gek an steek'n . Doar sind wulle goed in, in Dèmter. Nie van dat benauwde. Komoptan!

Tot de volgende brief.

kopopdan2

Niet te Kraken.

In ‘Roodgele Brieven’ gaan bloggers https://www.niettekraken.nl/ en Buitenkantje Links in op de laatste ontwikkelingen rondom Go Ahead Eagles

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>