Roodgele brieven 2021/2022 (8)

Categorieën:Blogs, brieven
St. Niet te Kraken

Team Piet of niet

Dag Robert,

Zo. De Bal rolt weer in Terwolde. De voorbereiding op eredivisie seizoen (het blijft mooi om te zeggen) 2021/2022 is officieel begonnen. De vakantiekiekjes zijn inmiddels massaal ingeruild voor trainingsfoto’s door de spelers op social media. Ik weet niet hoe jij het beleeft, maar ik zit er nog niet helemaal in. Ik volg het allemaal wel, voor zover het kan, maar ik heb er werkelijk nog nul komma nul beleving bij. Dat geldt ook voor het E.K.. De T.V. staat aan, maar meer als ‘achtergrondmuziek’ dan dat ik er de volle negentig minuten, vol geconcentreerd, op het puntje van de stoel naar kijk. Juichend vanaf de bank springen is er nog niet bij en de oranjevlaggetjes liggen ook nog gewoon in de kast. Misschien dat het nog gaat veranderen als de finalerondes beginnen en we weer met groepen bij elkaar mogen komen. Zo meteen om 18:00 gaat bij mij het bord niet op schoot, maar staat deze gewoon op onze eettafel.

Jouw vraag over de laatste Go Ahead Eagles-speler die uitkwam voor een Oranje-elftal is een lastige. Zo krijgen wij vaak van dit soort breinbrekers binnen, met daarbij de verwachting dat wij dat wel even oplepen. Oké, toegegeven, wij weten veel maar zelfs de ‘orakels van Niet te Kraken’ weten niet alles. Zoals ook de trouwe luisteraars van de Vetkamppraat-podcast (#luistertip) inmiddels zullen weten. De selecties van alle Jong-elftallen is bijvoorbeeld niet iets wat wij een-twee-drie paraat hebben. Misschien dat een oplettende en goed geïnformeerde lezer ons kan corrigeren maar wij vermoeden dat Quincy Promes de laatste was die voor Jong-Oranje speelde terwijl hij uitkwam voor GAE, tijdens seizoen 2012/2013. Opvallend daarbij is trouwens dat er tijdens deze wedstrijd (tegen Servië) nog 4 spelers opgesteld stonden met een GAE verleden. Sonny Stevens, Giliano Wijnaldum, Peter van Ooijen en Lesley de Sa. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat er hiervan geen één is opgeleid door Go Ahead Eagles. Wat dat betreft is het de laatste decennia best treurig gesteld op dat gebied, dat was tot de jaren ’70 wel anders. En nu we het toch over de jeugdopleiding hebben: Deze week is het precies 100 jaar geleden dat Go-Ahead startte met een jeugdelftal. Binnen no-time bond Go-Ahead hierdoor de beste spelers uit de hele regio aan zich, wat resulteerde in ongekende resultaten. Eind jaren 20 werd het jeugdteam van Go-Ahead bijvoorbeeld kampioen zonder puntverlies en met een doelsaldo van +220. Kun je het voorstellen? Dit elftal vormde enkele jaren later de basis van het elftal dat landskampioen werd in 1930 en 1933. Allemaal eigen kweek.

Dit seizoen schuiven er weer een paar door van O21 naar de 1e selectie. Mooi natuurlijk, maar door de promotie naar de eredivisie wordt het wel een reuzenstap om aan te haken vanaf de jeugd. Voor corona keek ik regelmatig naar de jeugdwedstrijden en destijd vielen mij Quiermo Dumay en Olaf Kok positief op. Q. en O. worden ze genoemd door hun elftalgenoten. Q mocht al ruiken aan het eerste en O krijgt nu ook een kans om zich te bewijzen begreep ik.

Verder is het nog rustig op transfergebied, op een paar breedte-aankopen na. Ik begrijp heel goed dat pas later in het seizoen de knopen kunnen worden doorgehakt van de eredivisiewaardige spelers. Die hebben nog volop keuze op dit moment en wachten hun kansen af, maar ik word er wel een beetje zenuwachtig van. Wie zie jij nog graag komen en wat vind jij van de proefperiode van Piet Velthuizen? Mijn eerste reactie was, zoals velen, negatief. Een uitgerangeerde keeper, moet je daar nu je energie in stoppen? Maar gaande weg werd ik toch enthousiast. Hij is pas 34, dat is voor een keeper niet echt oud. Onze Oranjedoelman is zelfs 4 jaar ouder. En in het verleden heeft Jongbloed wel bewezen dat topkeepers mee kunnen tot na hun 40-ste. Op de eerste training vond ik hem er best fit uitzien. Geen overtollig vet te bekennen en daarbij: het is een keeper hè? Hij hoeft geen marathon te lopen. Als ze goede reflexen hebben en nog overeind kunnen komen nadat ze gedoken hebben is het prima. Piet Schrijvers en Jeroen Verhoeven keepten ook nog op hoog niveau ondanks een paar kilo buikvet onder het shirt. Dus ja, ik vind het een gouden greep om op deze manier een eredivisiewaardige keeper proberen binnen te halen zonder de hoofdprijs te betalen. Wie niet rijk is moet slim zijn. Wij mij betreft het proberen waard en zo hou je nog mooi wat centen over voor bepalende spelers.

Ik ben benieuwd of Piet de eerste thuiswedstrijd tegen Heerenveen tussen de palen staat. Zijn voornaam nodigt in ieder geval wel uit tot treffende bijnamen. Net zoals zijn voornaamgenoot Piet Schrijvers, de Beer van de Meer, die eindige als het Lek van PEC. Voor onze Piet ligt nu misschien Piet Vergiet of Piet Friet voor de hand, maar ik ga voor Piet-clean-sheet.

Kom op, Piet. Grijpen die kans. Nu of nooit.

groeten,

Niet te Kraken.

Eerdere brieven zijn hier terug te lezen.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>