Roodgele brieven (26)

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Wandelen en stilstaan.

Hoi Buitenkantjelinks,

Bedankt voor je brief.

Ik was afgelopen vrijdag net een beetje over de Oranje-mokerslag heen en met goede moed nestelde ik mij op de bank om de kraker Emmen - Go Ahead Eagles te bekijken. TV aan en, om vooral ook de randzaken niet te hoeven missen, mijn mobiel binnen handbereik. Waar je vroeger het commentaar van de supporters alleen in het stadion kon horen, kun je tegenwoordig via twitter de opmerkingen van de supporters ook gewoon thuis meekrijgen. Live komen ze voorbij. Ik vind dat altijd wel wat toevoegen aan de wedstrijdbeleving, als je thuis op de bank zit. Hoewel ik dan wel het heerlijke Demter accent mis, maar die bedenk ik er dan altijd zelf bij. Afgelopen vrijdag was een topdag voor de zeikende twitteraars onder ons. In de rust moesten sommigen de blaren op de vingers even laten verzorgen om daarna weer 45 minuten vol aan de bak te kunnen.

'De wekelijks bejubelde Bart Vriends kon er ineens helemaal niets van, de volop geprezen keeper was oerdom, de trainer die ons op de 2e plek bracht kon gelijk zijn koffers pakken en de razend populaire Kenny Teijsse was ineens een blind springpaard', aldus de gemiddelde twitteraar. Dat hoort blijkbaar bij voetbal en al helemaal in Deventer waar het zeiken en zeuren lijkt te zijn uitgevonden. Volgende week als we Almere City alle hoeken van het veld hebben laten zien staan dezelfde supporters de eerder falende spelers weer vol passie toe te zingen. Ook dat is Kowet.

Heb je gezien dat GAE er een nieuw ervaren team bijheeft? Een bejaardenteam, om het maar oneerbiedig te zeggen. Ze spelen een soort van kruising tussen Nordic Walking en voetbal. Wandelend voetballen. Ideaal voor oud-spelers die nog altijd gefrustreerd rondlopen omdat ze nooit ontdekt zijn. Ze kunnen nu toch maar mooi zeggen dat ze bij GAE voetballen. Ik zag de  foto's voorbij komen. Echt genieten. Wietse Veenstra als een altijd vrolijke Obelix die zijn mannen de kneepjes van het vak bijleert. Een handvol gepensioneerden in volledig tenue en met verse schoenen. Ik zou er wel bij willen zijn geweest toen deze mannen hun voetbalschoenen gingen kopen. Een verkoper schat altijd in wat een klant wil kopen als hij binnenkomt. Als iemand geholpen moet worden om te bukken om de schoenen op de onderste rij te bekijken zou je niet gelijk denken aan voetbalschoenen. Dat moet toch een mooi moment zijn als Opa aan zijn kleinkinderen zijn nieuwe voetbalschoenen laat zien en vraagt of ze komen kijken naar de wedstrijd. De rollen zijn dan in een keer omgedraaid.
Ik zag een groepsfoto van ze. Heerlijk ongedwongen. De een op de hurken, de andere staand. Een met de armen in de zij, de andere de armen over elkaar. Handje op de schouder van de buurman. Een elftalfoto zoals deze hoort te zijn. Alsof de tijd lijkt stil te staan. Vooraan zat een man. Alsof hij er nog snel even (als een wethouder Hekking) voor gedoken was. In tegenstelling tot de andere spelers droeg deze man een net overhemd onder zijn tenue. Kraag strak in de plooi, mouwtjes netjes opgerold. Om zijn linker pols glom een zilveren horloge. Het deed mij gelijk denken aan een oud-speler uit de jaren '20. Jan Stenvert. Hij had de bijnaam 'de Sjekkert'. Wat in plat Deventers 'showman' of 'opvaller' betekend. Hij speelde zijn officiële wedstrijden met een net overhemd onder zijn Go-Ahead shirt. Hij wilde er graag netjes uitzien voor het publiek. Dat kon toen nog gewoon op het aller hoogste niveau.

Ben je nog bij het openhuis geweest afgelopen zaterdag? Een mooie afsluiting van alle vernieuwingen en verbouwingen. Alles is nu af. Dit is wat het is en het is prachtig geworden. Wat mij wel opviel is dat de klok op 'de gable' nog steeds geen wijzers heeft. Ik weet niet of dit bewust is, of dat hier een technisch verhaal achter zit, maar ik vind het briljant. Een klok zonder wijzers. Als statement dat in de Adelaarhorst de tijd lijkt stil te staan. Soms loopt het zoals het loopt, ik zou er vooral niets meer aan doen.

Ik laat het hierbij. Ik moet mijn voetbaltas nog inpakken. Ik speel zelf n.l. al jaren walking voetbal, alleen doe ik dat gewoon tijdens een reguliere competitie.

Tot later.

Niet te Kraken.

In ‘Roodgele Brieven’ gaan bloggers Niet te Kraken en Buitenkantje Links in op de laatste ontwikkelingen rondom Go Ahead Eagles

Links de nieuwe en rechts de oude Sjekkert.

 

12094950_696856420415423_5174454794373696894_o

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>