Roodgele brieven seizoen 2018/2019 (22)

Categorieën:brieven
St. Niet te Kraken

Richard van de Venne

Hoi Buitenkantjelinks,

Vanavond gaat het gebeuren. Heb jij er ook zin in? Eindelijk een tegenstander waar je echt warm van wordt. Een mede-titelkandidaat. Klinkt mooi, maar na vanavond weten we echt waar we staan. Kunnen we ons al meten met de top van de Keukenkampioendivisie of leven we een beetje boven ons stand? Ik denk dat we er klaar voor zijn, hoewel het wel andere koek is dan Eindhoven.

Dat was geen hoogstaand voetbal afgelopen dinsdag, maar als je met een paar tweede keuzes, een halflege Horst én matig voetbal toch nog redelijk makkelijk de volgende rond haalt zegt dat ook wel wat. Ik heb geen moment het idee gehad dat we niet zouden winnen. We zitten gewoon weer in de koker zaterdag bij de loting. Lekker hoor.

Ik heb me prima vermaakt afgelopen dinsdag. Het was wel rustig op de hoofdtribune. De hele sfeer was een beetje koeltjes. Ik ga dan vaak een beetje rond kijken. Schuin voor mij zit elke wedstrijd een man van pensioengerechtigde leeftijd, die de wedstrijden altijd intens beleeft. Druk wijzend en schreeuwend geeft hij onze spelers tijdens de wedstrijd aanwijzingen en als de B-side ‘ga staan als je voor Eagles bent’ inzet is hij de eerste die gaat staan om daarna iedereen in zijn buurt aan te sporen om ook vooral te gaan staan. Vorig seizoen had hij concurrentie van onze voormalige voorzitter, maar dit seizoen is hij met afstand de snelste die gaat staan op de hoofdtribune. Ik wacht meestal even af of het wel echt doorzet. Ik vind het een beetje lullig als je gaat staan en iedereen blijft zitten. Eerlijk gezegd ga ik eigenlijk pas staan als de rij voor mij gaat staan, maar dat is dan noodgedwongen omdat ik anders niets kan zien.

Afgelopen dinsdag zaten de geblesseerde en gepasseerde spelers pal achter de fanatieke man. Toen hij dit in de gaten kreeg was hij helemaal niet meer te houden. Na elke aanwijzing keek hij achterom, hopende dat iemand zou zeggen dat hij het goed zag. Helaas zijn zijn aanwijzingen wat moeilijk te volgen, want meestal strekt hij uit het niets zijn linkerarm en wijst dan met een boze blik naar iets op het veld gevolgd door een harde ‘hééé !’ Je moet dan maar raden wat hij bedoelt.

Toen hij geen reactie kreeg gaf hij de spelers allemaal een pepermuntje.

Ik denk dat het vanavond de wedstrijd wordt van Richard van Venne. Echt een potje voor hem. Hij is de speler die bij mij het meest in het oog springt tot nu toe. Ze zeggen wel eens dat roodharigen geen ziel hebben, maar dat gaat bij hem niet op. Richard legt zijn ziel en zaligheid in elke wedstrijd. Echt zo’n speler die je als tegenstander niet naast je wil hebben staan. Zijn naam is ook perfect. Twee lettergrepen als voornaam, twee lettergrepen in de tussenvoegsel en twee in de achternaam. Dat bekt lekker. Daar weet de gemiddelde supporter wel raad mee. Het past naadloos op de melodie van 'Vamos a la Playa'. Ken je dat nog? Dat was in de jaren ’80 een grote zomerhit. Zo’n deuntje dat weken in je hoofd blijft zitten. Albert Hein gebruikte het ook met de tekst ‘Hamburgers met Korting’. De laatste Kowet-speler die op dat melodietje werd toegezongen was Jop van der Linden, maar dan moest je er wel Joppie van maken anders paste het niet. Bij elke vrije trap werd het gezongen.

Er zijn niet veel spelersnamen met deze dezelfde lettergrepen. Ik heb er lang over nagedacht maar ik kom alleen uit bij Wouter van de Herik, maar voor zover ik mij kan herinneren was dat niet echt een speler waar het publiek voor ging zingen.

Richard van de Venne in het groen-witte uitshirt is helemaal een verademing. Zoek maar eens op Jimmy Johnstone van Celtic dan zul je zien welke associatie ik daarmee heb. Ook zo’n felle rooie. Jimmy was een wereldster in zijn tijd en heeft zelfs in het groen-witte Celtic-tenue voor de Europacup in de Adelaarshorst gespeeld in 1965. Richard is geen wereldster. Zal hij ook niet worden, maar Richard heeft wel alles in zich om de komende jaren de publiekslieveling van Kowet te worden en zijn gedrevenheid en werklust zijn volgens mij een belangrijke basis van de goede resultaten van dit moment.

En nu heb ik dat lied weer in mijn hoofd en dat zal tot vanavond nog wel even blijven zitten. Hopelijk wordt tijdens de wedstrijd tegen NEC het liedje veel gezongen door de massaal meereizende Kowet-supporters in Nijmegen. Dat zou een goed teken zijn.

Richard van de Venne. Oh, oh, oh, oh, oooh.

groeten,

Niet te Kraken

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles. 

Eerder verschenen brieven zijn hier terug te lezen.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>