Roodgele brieven seizoen 2018/2019 (56)

Categorieën:brieven
St. Niet te Kraken

Met inkt genoteerd

Hoi Buitenkantjelinks,

Zo, dat was een prima speelronde voor ons. Als enige ploeg uit de top 4 de drie volle punten. We kunnen nu gerust stellen dat we met anderhalve been in de halve finale van de nacompetitie staan met een tweestrijd tegen Den Bosch of Almere in het vooruitzicht, zoals het zich nu laat aanzien. Een geruststellend idee met nog vijf speelrondes te gaan. Het is nu de taak van de technische staf om de spelers 16 en 19 mei topfit en vol zelfvertrouwen te zien krijgen.

Ik denk dat het wel duidelijk is welke elf mannen het dan moeten gaan doen de komende weken. Verhulst, Baas, Veldmate, Bosz, Lelieveld, Stans, van Moorsel, Bakx, Dekker, Verheydt en Navratil wat mij betreft. Ik zou de mannen die hiervan een aflopend contract hebben maandag gelijk op kantoor roepen en ze een aanbieding doen waar enig vertrouwen vanuit gaat en ze zonder schroom stuk voor stuk aangeven dat ze de pijlers zijn van het elftal en dat we ook volgend seizoen met ze door willen, ongeacht de komende resultaten met daarbij een bonus en opslag in het vooruitzicht als de eredivisie gehaald wordt. Dit is hét moment om de bepalende spelers aan je te binden en vertrouwen te geven en ze extra te motiveren. Zij moeten het uiteindelijk gaan doen de komende weken.

Stegeman heeft de mannen even rust gegeven, las ik vandaag in de Stentor. Even opladen voor Jong Ajax en Jong PSV. Zoals jij ook al aangaf zijn dat twee ‘moetjes’. Zowel voor de spelers als voor de supporters. Kwestie van even doorheen bijten en een beetje in het ritme blijven. Ik zie het echt als twee veredelde trainingswedstrijdjes om alles op scherp te zetten en alle spelers lichamelijk topfit te krijgen. In die luxepositie zitten we nu en daar moeten we volop gebruik van maken. Wat ik ook las in de Stentor is dat we nu evenveel punten hebben als de twee vorige volledige seizoenen bij elkaar. Dat is toch ook wel iets om nog even bij stil te staan en dat geeft de derde plek waar we nu staan nog wat extra glans en doet je nogmaals beseffen van hoe diep we ook al weer komen.

Zo langzamerhand raakt Deventer weer in de ban van Kowet. Je merkt het nu al en dat zal alleen nog maar gaan toenemen. En we weten uit ervaring dat er dan bijzondere krachten vrij komen die wel eens tot iets heel moois kunnen gaan leiden. 16 en 19 mei staan al met inkt genoteerd in mijn agenda en 23 en 26 mei met potlood en 27 mei heb ik voor de zekerheid alvast verlof opgenomen.

Maar goed, nog even heel iets anders. Heb je gezien dat er weer een voetbalboek uit is van een oud Go Ahead Eagles-speler. Jan Jongbloed. Ik ben daar wel benieuwd naar. Ik kan mij nog goed herinneren dat deze held bij ons tussen de palen stond. Hij werd in de winter van 1982 samen met Dick Schneider achter de geraniums weggeplukt om voor een ommekeer te zorgen bij het noodlijdende Kowet. En met succes. Hij ging zelfs nog door tot 1986 en stopte pas op 46-jarige leeftijd. Een paar jaar ouder dan jij nu bent, als ik het goed heb. Zie jij jezelf al staan in een eredivisie wedstrijd?

Jongbloed heeft veel meegemaakt, zowel binnen als buiten het voetbal. Iedereen weet dat hij 2 WK-finales keepte, maar hij verloor ook zijn zoon, doordat hij door de bliksem werd getroffen terwijl hij een wedstrijd keepte. Dit was tijdens zijn Go Ahead Eagles periode. Sterker nog, het noodlottige ongeval gebeurde terwijl hij zelf aan het keepen was tegen Sparta. Een foto in de krant van de volgende dag van hem in keeperstenue met PZ op de borst terwijl hij het ziekenhuis binnenloopt staat voor altijd nog op mijn netvlies gebrand. Een andere foto die ik mij herinner is een foto van hem samen met Leo Halle in de Adelaarshorst waarop een bejaarde Leo Halle, in zondagse kleding, een bal schiet naar Jan Jongbloed in keeperstenue. Twee generaties Oranjekeepers. Kortom, meer dan voldoende stof voor een aangrijpend boek.

Ik heb ‘m inmiddels besteld. Mooi leesvoer voor tijdens de zomervakantie, wanneer ik nagenietend van een prachtig seizoen ergens aan de Middellandse Zee lig.

Tot de volgende brief,

Niettekraken.

Roodgele brieven worden geschreven door Robert Bugter (Buitenkantje Links) en Edgar Overmeen (Niet te Kraken). Zij gaan in op de laatste ontwikkelingen bij Go Ahead Eagles. 

Eerder verschenen brieven zijn hier terug te lezen.


Author:
Stichting Niet te Kraken

één Reactie

  1. 12 april 2019 at 05:16

    […] water van de Middellandse Zee, nagenietend van een prachtig seizoen. Je was vrij gedecideerd in je vorige brief, onder andere over de opstelling. Ik kan me er op tien posities wel in vinden. Ik zou Van der Venne […]

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>