Adelaars kraakten noten

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Hoort u ‘de Adelaars’ dan denkt u aan Go Ahead Eagles. Wat velen niet weten is dat er lang voordat Go-Ahead de naam Eagles kreeg toegevoegd er al een andere Deventer voetbalclub bestond met de naam ‘de Adelaars’.

In een Deventer Dagblad uit 1934 komen we onderstaand bericht tegen:

1934-2-Adelaars

Adelaars – Notenkrakers staat erboven. De clubs kwamen uit in de N.A.S.B., wat stond voor de Nederlandse Arbeiders Sport Bond. Een bond voor socialisten. Tegenstander de Notenkrakers (uit Warnsveld) bleek lastig te kraken want, zo valt te lezen, bij een stand van 3-4 werd de wedstrijd gestaakt vanwege ‘onbehoorlijk spel’ van de Notenkrakers.De Adelaars kwamen weliswaar uit in een relatief kleine competitie maar wisten wel van wanten op het veld. Zo werd datzelfde jaar een keer met maar liefst 24-0 gewonnen van Voorwaarts uit Apeldoorn.

1934-Adelaars

Go-Ahead was ten tijde van dit krantenbericht regerend Nederlands kampioen. Het zou nog 33 jaar duren voordat de single ‘Go-Ahead is niet te kraken’ zou uitkomen en 37 jaar voordat Eagles werd toegevoegd aan de clubnaam. De combinatie Adelaars en Deventer voetbal gaat dus veel verder terug in de tijd dan u zou denken.

De Socialistische Bond bleef bestaan tot 1940, daarna werd deze opgeslokt door de KNVB. Ook de Adelaars hielden op te bestaan.

Helaas hebben, voor zover we hebben kunnen achterhalen, Go-Ahead en de Adelaars nooit tegen elkaar gespeeld, doordat ze uitkwamen voor andere bonden. Het zou wel een mooi affiche zijn geweest.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>