Verhalen archief
Stichting Niet te Kraken

‘Go Ahead Eagles’ is een opvallende clubnaam tussen alle andere betaald voetbal organisaties. Het heeft meer weg van een Amerikaans football- of ijshockeyteam dan van een voetbalclub.

Achter onze huidige clubnaam gaat een bijzondere geschiedenis schuil. Door verschillende gebeurtenissen, in de rijke historie van de club, werd de naam meerdere malen veranderd en aangepast. Om u over het ontstaan van onze clubnaam te vertellen nemen wij u mee terug naar het begin van de vorige eeuw.

In het destijds zeer gerenommeerde “Sportblad” wordt in een uitgave uit 1917 uitgebreid verteld over het ontstaan van Go-Ahead. In hoeverre het exact zo gegaan is, is lastig te traceren. In het betreffende artikel wordt verteld dat begin december 1902 enkele Deventer jongens met hun gespaarde Sinterklaasgeld besloten samen een bal te kopen. Hiermee gingen ze elke zondag, op klompen, voetballen in het Worpplantsoen.

Het groepje voetballers werd snel groter en ze noemden zichzelf “Vooruit”. Doordat de groep grotere vormen aannam kwamen er klachten van welgestelde parkbezoekers en werd, na bemiddeling van de “Deventer volksbond”, een oefenveld beschikbaar gesteld op het terrein van UD aan de Ossenweerd (uiterwaarden van de IJssel). Elke zondagochtend mochten de volksjongens hier een veld gebruiken.

De club groeide hierna weer snel. De naam werd veranderd in Be Quick en men sloot zich aan bij de Apeldoornse Voetbalbond. Be Quick begon zijn wedstrijdjes met grote regelmaat te winnen en in 1905 werd besloten de club over te schrijven naar de Nederlandse Voetbalbond. Aangezien er al een Be Quick uit Zutphen was ingeschreven bij de bond moest een andere naam worden bedacht. Men besloot terug te grijpen naar de eerste naam en deze letterlijk te vertalen naar het Engels. Go-Ahead was een feit.

Volksclubs kozen destijds vaak voor een Engelse clubnaam, terwijl de elitaire clubs veelal kozen voor een Latijnse naam of de naam van een mythisch figuur. Ruim 66 jaar bleef de naam Go-Ahead ongewijzigd. Het beroepsvoetbal had inmiddels zijn intrede gedaan en eind april 1971 werd tijdens een algemene ledenvergadering besloten de amateurs en de semi-profs van Go-Ahead los te koppelen van elkaar. Deze beslissing werd genomen op initiatief van de Stichting Betaald Voetbal Deventer en de gemeente Deventer.

De amateurs kregen een nieuw complex en mochten de clubnaam behouden. De nieuwe profafdeling bleef in het stadion spelen en moest onder een nieuwe naam het komend seizoen ingaan. Meteen kwamen er enkele suggesties op tafel. FC Deventer, FC Salland, FC Isala (de oude, Latijnse, naam van de IJssel), FC Het Oosten, The IJssel Rangers en Regio Deventer waren de eerste serieuze opties. Er werd besloten een enquête te houden onder de Go-Ahead aanhangers om te achterhalen hoe men over deze namen dacht.

De trainer van destijds, de Welshman Barry Hughes, zou ook zijn mening hebben geventileerd en hamerde op een Engelse toevoeging, omdat hij de club een meer Engelse uitstraling wilde geven. Uiteindelijk werd op 20 mei 1971 na urenlang vergaderen door een uitgebreide commissie die bestond uit het bestuur van Go-Ahead, het gemeentebestuur en de SBVD in de regio Deventer besloten dat de betaalde tak van Go-Ahead per 1 juli Go Ahead Eagles zou gaan heten. Als uitleg werd gegeven dat ‘Eagles’ verwijst naar de adelaar in het Deventer stadswapen.

De naamsverwisseling verliep niet helemaal naar wens. De media gebruikten vaak nog steeds de oude naam of de naam werd afgekort als Go Ahead E. Er werd nog overwogen om ook het voorvoegsel Go-Ahead te laten vervallen en verder te gaan onder de naam ‘The Eagles’, maar uiteindelijk bracht Go Ahead Eagles een officieel persbericht uit waarin nogmaals werd benadrukt dat de club vanaf 1 juli Go Ahead Eagles heette. En dat dit alleen mocht worden afgekort met G.A. Eagles. Nadat de naam definitief werd doorgevoerd kreeg ook de adelaar een plekje in het clublogo en een jaar later kreeg het stadion de naam ‘De Adelaarshorst’.

Dit wetende zal, de eerstvolgende keer dat u ‘Go Ahead Eagles’ door de Adelaarshorst hoort galmen, hopelijk nog mooier klinken dan voorheen.

Hieronder de betreffende tekst zoals gepubliceerd in 1917.

Uit 'Het Sportblad', van juni 1917Stichting Niet te Kraken

De enquête zoals verstrekt in 1971.