Jan de Kreek. Van international tot terreinknecht.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Jan de Kreek, geboren op 11 oktober 1903 te Deventer, was een clubman van het eerste uur. Zijn hele familie was bij de club betrokken. Tussen met name 1929 en 1935 speelde hij als aanvalsleider in het legendarische Go-Ahead-elftal dat keer op keer Oostelijk kampioen werd en zelf twee maal landskampioen.

Naast de bekende gebroeders Halle speelde ook zijn eigen broer Theo in dit kampioensteam.

In 1930 mocht hij als Deventernaar drie keer uitkomen voor het Nederlands (bonds) Elftal. Wat in die tijd vrij uitzonderlijk was, omdat er over het algemeen geen plaats was voor spelers buiten de grote steden en al helemaal niet als het ook nog eens een simpele arbeider was. Voetbal werd toen gezien als een elitaire sport.

In 1933 werd hij samen met Leo Halle gehuldigd voor zijn 250e wedstrijd voor Go-Ahead (zie foto)

Image.

In 1935 werd de Kreek terreinknecht en hiermee ging hij tegen de regels in van de NVB. (Nederlandschen Voetbalbond) Doordat hij nu betaald werd door de club voldeed hij niet meer aan de amateurbepalingen. Noodgedwongen beëindigde hij hierdoor zijn actieve carrière.

Bij de instelling van het profvoetbal kreeg de Kreek netjes een brief van de KNVB, met de mededeling dat hij weer speelgerechtigd was. Hij was toen echter al 50 jaar.

Tot 1968 is de Kreek actief gebleven als terreinknecht. Op 14 januari 1988 overleed Jan de Kreek na een langdurig ziektebed op 84 jarige leeftijd.

Author:
Stichting Niet te Kraken

één Reactie

  1. 31 januari 2014 at 11:22

    […] de twee oudste de Kreeks een langdurige carrière in Go Ahead 1 er op na hielden en Jan de Kreek zelfs nog 3x voor het Nederlands Elftal uitkwam, is het bij de jongste eenarmige broer, […]

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>