Vijftig jaar geleden – deel 2

Categorieën:Historie, jaren 70
St. Niet te Kraken

Go-Ahead or not Go-Ahead – that is the question

Regionale uitstraling

Op 23 april, een week voor de allesbeslissende ledenvergadering, melden de kranten dat Go-Ahead na de afsplitsing onder een nieuwe naam in de Eredivisie zal opdraven. Sommigen suggereren zelfs even dat een verhuizing naar een andere plaats binnen de driehoek Deventer-Apeldoorn-Zutphen een optie is, maar secretaris Theo Janssen spreekt dat laatste met kracht tegen. Wel moet de (prof)club ‘een regionaal karakter’ krijgen, en daardoor ook buiten Deventer een breder financieel draagvlak creëren. Anders is continuering van betaald voetbal op niveau simpelweg niet haalbaar.

In de nieuwe naam moet die regionale uitstraling eigenlijk tot uiting komen, en dat zou wel eens het einde van ‘Go-Ahead’ (althans in het profvoetbal) kunnen inluiden. Die naam is bij iedereen zozeer aan Deventer verbonden dat hij voor bedrijven en fans van buiten de directe omgeving een obstakel kan zijn om zich aan de club te verbinden. Andere clubs hebben al laten zien dat een naamswijziging helemaal niet slecht hoeft te zijn. De namen ‘FC Twente’ (in 1965 voortgekomen uit een fusie van SC Enschede en Enschedese Boys) en ‘FC Utrecht’ (een jaar geleden ontstaan uit DOS, Elinkwijk en Velox) zijn immers al snel ingeburgerd geraakt.

Inspraak van de supporters

De club betrekt het publiek bij de naamgeving. Op 9 mei krijgen alle toeschouwers bij de competitiewedstrijd tegen FC Twente een formulier om mee te denken over een nieuwe clubnaam en een nieuw tenue. Vijf namen zijn alvast als keuzemogelijkheid gegeven: ‘FC Deventer’, ‘FC Salland’, ‘FC Het Oosten’, ‘FC IJssel Rangers’ en ‘FC Regio Deventer’. Ook kan iedereen een eigen voorkeursnaam toevoegen.

Bij de wedstrijd tegen FC Twente deelt de club een keuzeformulier voor een nieuwe clubnaam uit. De ‘prijsvraag’ wordt al van tevoren aangekondigd.

Go-Ahead wint met 1-0 door een doelpunt van Oeki Hoekema. Iets meer dan vijfhonderd aanwezigen nemen de moeite het formulier in te vullen en leveren het na afloop in of sturen het op. Ruim een kwart (143) kiest voor ‘FC Deventer’, op korte afstand gevolgd door ‘FC Salland’. De andere varianten eindigen op grote achterstand. Achttien mensen laten de naam ‘Go-Ahead’ terugkomen in de vorm van ‘FC Go Ahead ’71’. Ook enkele andere ‘Go-Ahead’-varianten komen voorbij, terwijl de creatievelingen en de lolbroeken onder de supporters suggesties doen als ‘de Stokvissen’, ‘de Vetkampers’, ‘Cake Town Eagles’ of zelfs ‘Koekstad Trappers’.

Op 19 mei komt echter tot veler verbazing ‘Go Ahead Eagles’ als nieuwe naam uit de hoge hoed. Het tenue zal bestaan uit een auberginekleurig (paars) shirt met witte manchetten en een witte broek. De naam is zowel een eerbetoon aan het ‘oude’ Go-Ahead als aan de adelaar uit het stadswapen van Deventer, terwijl die adelaar daarnaast symbool staat voor kracht. Volgens de overlevering zou trainer Barry Hughes zowel de toevoeging ‘Eagles’ als de nieuwe kleuren (die laatste naar het voorbeeld van Anderlecht) hebben bedacht. Over de naam zegt hij later: ‘Die naam past bij ons. Een adelaar is een roofdier, een duvel en daar houd ik van. Zo’n dier springt bovenop je rug als je denkt dat alles rustig is en dat kreng laat je niet meer los.’

Onvrede bij de amateurs

De naamkeuze leidt opnieuw tot veel wrevel in amateurkringen. Met de voorkeur van de inzenders van de prijsvraag was kennelijk niets gedaan. Het was dus een enquête voor de bühne geweest en de hele zaak leek voorgekookt. Er was nu opeens wél gekozen voor het naamdeel ‘Go-Ahead’, en dan ook nog verminkt, zonder streepje. ‘Go-Ahead’ was eerst niet goed genoeg (want te nauw verweven met Deventer en te weinig regionaal), maar nu dus opeens wel. En de naam ‘FC Deventer’, toch ook niet ‘regionaal’, had wel gewoon op het oorspronkelijke keuzeformulier gestaan; sterker nog, die had zelfs de voorkeur van het publiek gekregen!

Kortom: in de ogen van de amateurs wil de nieuwe club opeens goedkoop scoren over de rug van DVV Go-Ahead. Letterlijk goedkoop zelfs. Zij willen na de onthulling van de naam dan ook extra geld zien voor ‘goodwill’ en het gebruik van hun (goede) naam. Ondanks het nodige gesteggel en nieuwe discussies – ook in de kranten – leidt dit nergens toe, behalve tot blijvende onvrede bij een deel van de amateurs.

Ook een logo

Bij de nieuwe naam moet uiteraard ook een passend logo komen. Dat idee is ook al gerezen bij Ger Tempelman, een van de toeschouwers tijdens Go-Ahead-FC Twente. De geboren Deventenaar (dan inwoner van Kampen) stuurt tegelijk met het formulier voor een naam en een tenue ongevraagd ook een schets voor een nieuw clubembleem mee. Uiteraard nog onwetend van de nieuwe clubnaam bedenkt hij een adelaar, staand op een bal, de vleugels gespreid, op een schild met vier kantelen (naar de oude Deventer stadsmuren). De beide vleugels tellen zeven veren (vanwege zeven als geluksgetal), de kantelen refereren aan de vier behaalde landstitels van Go-Ahead, de bal staat voor de tegenstander die door de adelaar stevig in zijn greep wordt gehouden. De club vindt het ontwerp passen bij de nieuwe naam ‘Eagles’, en zo vormt Tempelmans ontwerp – in de nieuwe clubkleuren – de basis voor het nieuwe logo.

Een van de eerste ontwerpschetsen van Ger Tempelman en het eindresultaat met nieuwe naam en kleuren.

Het stadion krijgt na de afscheiding een nieuwe entree en blijkt bij de eerste officiële thuiswedstrijd ook opeens ‘Adelaarshorst’ te heten. Foto: Evert van de Worp.

Valse start

Op 15 augustus 1971 speelt het ‘nieuwe’ Go Ahead Eagles zijn eerste competitiewedstrijd in de nieuwe voetbaljaargang. Het wordt bepaald geen debuut om over naar huis te schrijven. In Nijmegen gaat de ploeg met 3-0 onderuit tegen NEC. Een week later gaat het in de eerste thuiswedstrijd tegen DWS al niet veel beter: 0-1. De ‘Adelaars’ vinden zichzelf daardoor na twee speelronden – zonder zelfs maar een doelpunt gescoord te hebben – puntloos terug op de laatste plaats in de Eredivisie.

Het nieuwe Go Ahead Eagles in 1971-1972. Achter vanaf links: Aat van ’t Veer (masseur), Nico van Zoghel, Jan Veenstra, Ruud Geels, Henk Warnas, John Oude Wesselink, Gerard Somer, Bert Strijdveen, Dick Beek en Barry Hughes (trainer). Voor: Henk Koenders, Gerrie de Winkel, Lambert Verdonk, Bart Kolkman, Bert van Marwijk en Ruud Geestman. Foto: Evert van de Worp.

Het is een valse start van vijftig seizoenen, waarvan we nu kunnen zeggen dat ze vaak zonder meer kleurrijk zijn geworden. De successen van de jaren daarvoor – laat staan die van voor de oorlog – zijn echter bij lange na niet geëvenaard. En dat laatste was toch eigenlijk stiekem wel de bedoeling van de hele herstructureringsoperatie.

klik hier voor deel 3

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>