Vriends forever

Categorieën:Blogs
EJO / St. Niet te Kraken

Het kan snel gaan in het voetbal. Van jonge nieuwkomer naar ervaren boegbeeld, binnen twee seizoenen. Het is niet voor veel spelers weggelegd, maar Bart Vriends deed het en is niet meer weg te denken uit het hart van de defensie. Als de trainer de opstelling op het bord zet begint hij met Bart Vriends. Een zekerheidje.

Hijzelf maakte de bewuste keuze om op jonge leeftijd Utrecht te verlaten. Hij had een doel voor ogen. Ontwikkelen door veel speelminuten te maken bij een, destijds nog, eerstedivisieclub. Ervaring opdoen en groeien. De rest is geschiedenis. In 2 jaar tijd is hij uitgegroeid tot één van de betere centrale verdedigers van Nederland.

Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Bart heeft er zelf keihard voor gewerkt. Dag in dag uit, met het doel voor ogen om te slagen als profvoetballer.

Ik zag hem op een bloedhete middag in zijn eentje trainen op zijn lange pass. De rest van de selectie had al verkoeling gezocht onder een koude douche, terwijl Bart in zijn eentje investeerde in zijn eigen toekomst. Ongetwijfeld was hij ontevreden over zijn passing en besloot hieraan te werken. Dit tekent hem. Gedreven en zich ervan bewust dat succes niet komt aanwaaien. Doelbewust werkend aan zijn droom.

Maar onlangs heeft Bart mijn hart definitief gestolen. Wij, stichting Niet te Kraken, kwamen een oud Go Ahead Eagles-shirt op het spoor. Knal geel, met rode Adidas strepen op de mouwen en sponsor Beaphar op de borst. Een origineel wedstrijdshirt van Hans Witteveen. Zeg maar de Bart Vriends van de jaren '80, oneerbiedig gezegd. Het feit dat Hans Witteveen in de zomer van 2002 op 36-jarige leeftijd plotseling overleed maakte het shirt extra bijzonder en voor ons, als cultuurbewakers, eigenlijk een must om het shirt in bezit te krijgen. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. De eigenaar van het shirt wilde het shirt niet verkopen. Als fervent verzamelaar wilde hij het shirt alleen ruilen voor een match-worn-shirt van Bart Vriends, zijn idool. Alleen Bart Vriends kon ons dus helpen aan dit unieke shirt met een emotionele waarde. Wij gaven onszelf weinig kans maar besloten toch de vraag bij Bart neer te leggen en niet lang daarna kregen wij antwoord. "Geen probleem, jullie leveren goed werk, je hoort nog van me!" Kort, duidelijk en positief. Nog geen week later kregen wij het bericht dat het shirt klaar lag en konden wij de ruil afhandelen en kunnen wij een mooi eerbetoon aan de veel te vroeg overleden achterhoede-speler Hans Witteveen tonen in het toekomstige museum.

Ook dit tekent Bart. Het toonbeeld van een ideale prof. Inzet, passie en hart voor de club en alles wat ermee te maken heeft. Als het aan ons ligt krijg Bart een contract voor het leven bij Go Ahead Eagles. Vriends forever!

IMG_3813

Hans Witteveen met het betreffende shirt

10749529_320347011479458_508100507_n

Shirt Witteveen en Vriends

Author:
E. Overmeen, bestuurslid Stichting Niet te Kraken

4 Reacties

 1. Tineke
  TinekeBeantwoorden
  1 november 2014 at 18:30

  Dank jullie wel voor dit emotionele stukje….. Wij als familie van Hans lazen het met verbijstering, en natuurlijk met gevoel van kippenvel !!!!!! In 1 woord, Dank jullie wel !!!!

 2. lotte
  3 november 2014 at 11:19

  wauw mooi stukje ! Lieve oom, vergeten wordt je nooit >3

 3. Esther
  EstherBeantwoorden
  20 juni 2015 at 10:14

  Wat een mooi eerbetoon aan 2 geweldige spelers.. top!

 4. mike
  3 februari 2018 at 17:56

  mn lieve vader

Geef een reactie

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naam*
Email*
Url